Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a cumpărat 815.000 de tone de grâu la licitaţia care a avut loc miercuri, aceasta fiind cea mai mare cantitate cumpărată de statul egiptean în ultimul deceniu la o singură licitaţie, transmite Reuters.
Achiziţia a inclus 350.000 de tone de grâu din Franţa, 240.000 de tone de grâu din România, 175.000 de tone de grâu din Rusia şi 50.000 de tone de grâu din Bulgaria.
Achiziţia de către Egipt a unor mari cantităţi de grâu vine pe fondul recentei scăderi a cotaţiilor la grâu şi la alte materii prime, afectate de îngrijorările privind o posibilă recesiune care planează asupra pieţelor financiare. La bursa de cereale de la Chicago, cotaţia la grâu a scăzut cu peste 30% faţă de nivelul record atins imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Egiptul este cel mai mare cumpărător mondial de grâu, un produs de bază necesar pentru a menţine programul de subvenţionare a pâinii, de care depind peste 70 de milioane din cei 103 de milioane de egipteni.
România va ocupa în acest an poziția a doua în clasamentul celor mai mari exportatori de cereale din UE. Țara noastră este depășită doar de Franța, liderul tradițional pe această piață, aproximativ jumătate de milion de tone, în contextul în care România nu a exportat sorg și grâu durum.
Suntem însă cel mai mare exportator de porumb, ca și anul trecut, și numărul doi la grâu și orz. Față de anul trecut, cantitățile de grâu și porumb livrate sunt a
În cele 51 de săptămâni din 53 ale anului comercial 2021-2022, România a livrat peste granițele UE peste 12,1 milioane de tone de cereale ( grâu, fâină de grâu, porumb, orz, ovăz), adică 27,4% din exporturile totale ale UE, ce s-au ridicat până acum la 44,1 milioane de tone. La unele cereale, printre care grâul de panificație, exporturile aproape s-au dublat.