EMA aprobă o schimbare a condițiilor de depozitare a vaccinului Pfizer/BioNTech: Serul poate fi stocat la temperatura frigiderului timp de 31 de zile

EMA aprobă o schimbare a condițiilor de depozitare a vaccinului Pfizer/BioNTech: Serul poate fi stocat la temperatura frigiderului timp de 31 de zile
Foto: hepta.ro/Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Specialiștii de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă o modificare a condițiilor de depozitare a vaccinului anti-COVID-19 Comirnaty, produs de companiile Pfizer și BioNTech, ceea ce va facilita manipularea acestuia în centrele de vaccinare de pe teritoriul Uniunii Europene. Potrivit unui comunicat de presă al EMA, este vorba despre recomandarea de extindere la 31 de zile a perioadei în care serul poate fi stocat la temperatura frigiderului, în comparație cu termenul de 5 zile, recomandat în prezent.

EMA a decis: Vaccinul anti-COVID Pfizer poate fi stocat la temperatura frigiderului timp de o lună

Noua regulă anunțată de reprezentanții EMA, este valabilă pentru flacoanele care nu au fost deschise, iar serul poate fi păstrat la temperaturi de 2-8 grade Celsius, adică într-un frigider normal.

Modificarea a fost aprobată de EMA în urma evaluării datelor suplimentare ale studiului de stabilitate prezentate Agenției de către titularul autorizației de introducere pe piață.

În aceste condiții, se așteaptă să existe o flexibilitate mai mare în privința depozitării și manipulării vaccinului Pfizer/BioNTech, ceea ce ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra planificării și logisticii campaniilor de vaccinare din UE.

La începutul lunii mai, Uniunea Europeană a încheiat un nou contractpentru achiziţionarea a încă1,8 miliarde de doze de vaccin anti-Covid de la BioNTech-Pfizer. Contractul include o comandă de 900 de milioane de doze şi o opţiune pentru încă alte 900 de milioane.