Emmanuel Macron, nouă propunere controversată: Occidentul ar trebui să ia în considerare să ofere garanții de securitate Rusiei

Emmanuel Macron, nouă propunere controversată: Occidentul ar trebui să ia în considerare să ofere garanții de securitate Rusiei
Sursa Foto: Hepta - DPA Images

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că, dacă Vladimir Putin va fi de acord cu negocierile pentru a pune capăt războiului pe care l-a declanșat în Ucraina, Occidentul ar trebui să ia în considerare oferirea de garanții Rusiei.

Este pentru prima dată când președintele unui stat important din Occident vorbește public despre garanții de securitate pentru Rusia – statul agresor.

Declarația vine după mai multe ieșiri publice în care Macron a susținut că Rusia nu ar trebui „umilită”.

Macron crede că Occidentul ar trebui să ofere Rusiei garanții de securitate

Vorbind pentru TF1 despre viitoarea arhitectură de securitate în Europa, așa cum o vede el, președintele francez a afirmat: „Asta înseamnă că unul dintre punctele esențiale pe care trebuie să le avem în vedere, după cum a spus mereu președintele Putin, e teama că NATO vine la ușile sale și desfășoară arme care ar putea amenința Rusia”.

Macron a invocat astfel unul dintre pretextele folosite de Putin pentru a ataca Ucraina, anume că țara sa se teme de extinderea NATO spre granițele sale.

Liderul francez a susținut apoi că Europa trebuie să se pregătească „să ofere garanții Rusiei în ziua în care aceasta va reveni la masa negocierilor”, informează Reuters.

Pe de altă parte, liderii ucraineni și numeroși specialiști, între care cei de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington, au atras atenția că un acord la acest moment nu va face decât să-i dea răgaz lui Putin ca să se pregătească pentru o nouă ofensivă în Ucraina, în primăvară.

Amintim că anterior, într-o conferință comună cu președintele american Joe Biden, Emmanuel Macron a susținut că Occidentul „nu va cere niciodată ucrainenilor un compromis care ar fi pentru ei inacceptabil”.

Urmăriți B1TV.ro și pe