Erdogan, întrebat dacă Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei teritorii în schimbul păcii: „Nu și nu! I-am cerut lui Putin să returneze și Crimeea” (VIDEO)

Erdogan, întrebat dacă Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei teritorii în schimbul păcii: „Nu și nu! I-am cerut lui Putin să returneze și Crimeea” (VIDEO)
Președintele turc este dispus să probe aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Ce condiții pune Recep Erdogan pentru extinderea alianței militare Foto: Hepta -Abaca Press / AA/ABACA

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei și un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat că Rusiei nu ar trebui să i se permită să păstreze teritorii ucrainene în schimbul păcii. Acesta a subliniat că i-a cerut lui Putin în mod repetat să returneze Ucrainei inclusiv peninsula Crimeea (leagănul civilizației tătare), anexată ilegal de ruși în 2014.

Președintele Turciei a mai spus că „nicio invazie nu poate fi justificată” și că Putin nu va recunoaște niciodată că a greșit atacând Ucraina, pentru că niciun lider vreodată nu poate admite că a greșit cu ceva.

Pe de altă parte, întrebat insistent despre atrocitățile comise de soldații ruși asupra civililor ucraineni, Erdogan s-a limitat la a spune că el vrea să fie mediator, deci nu poate ține cu nicio parte, și că așteaptă concluziile Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Erdogan: Teritoriile ocupate de ruși vor fi returnate Ucrainei

Întrebat de o jurnalistă PBS dacă Rusiei ar trebui să i se permită să păstreze o parte din teritoriul ocupat în Ucraina în schimbul păcii, Recep Erdogan a răspuns: „Nu și, evident, nu! Dacă se va stabili o pace în Ucraina, returnarea teritoriilor invadate va deveni cu adevărat importantă. E ceea ce se așteaptă și ce se dorește. Dol Putin a făcut anumiți pași, noi am făcut anumiți pași. Teritoriile ocupate vor fi returnate Ucrainei”.

Cât despre Crimeea, Erdogan a afirmat: „Din 2014 (când Rusia a ocupat ilegal peninsula), am discutat cu dragul meu prieten Putin despre acest lucru și i-am cerut să returneze Crimeea proprietarilor de drept. Aceștia sunt, în același timp, și urmașii noștri, care trăiesc acolo. Asta am spus mereu, dar, din păcate, nu s-a întâmplat nimic”.

Chestionat dacă Putin recunoaște că a greșit și că a subestimat voința ucrainenilor de a lupta, liderul de la Ankara a spus că niciun lider nu ar recunoșate vreodată că a greșit: „Nimeni nu va spune: ”da, am greșit”. Același lucru se poate aplica și în cazul Ucrainei”.

Răspunsurile lui Erdogan, întrebat despre atrocitățile comise de ruși în Ucraina

Întrebat dacă Vladimir Putin ar trebui tras la răspundere pentru crimele comise asupra ucrainenilor sau cine anume ar trebui să plătească, președintele turc a spus că vrea să aștepte întâi concluziile ONU, mai ales că Turcia urmează o politică externă echilibrată: „Nu putem lua partea cuiva și nu ar fi corect pentru noi să facem asta”.

Chestionat dacă Putin ar trebui tras la răspundere în eventualitatea în care ONU confirmă versiunea ucrainenilor asupra acestor tragedii, Recep Erdogan a răspuns: „Dacă o anchetă va duce la această concluzie, Putin își va arăta reacția”.

El a insistat apoi că nu poate lua partea nimănui și că dorește să se ajungă la concluzie care să mulțumească pe toată lumea.

Erdogan: Nu doar ucrainenii mor, ci sunt atât de multe victime și de partea rusă.

Jurnalistă PBS: Dar ei au invadat…

Erdogan: Asta e o chestiune separată. Acesta este un fapt diferit. Da, a fost făcut, dar, înainte de izbucnirea conflictului, s-au întâmplat multe lucruri. De atunci lucrurile au evoluat. ONU trebuie să ajungă la o concluzie cât mai rapid.

Urmăriți B1TV.ro și pe