Erdogan reproşează UE că a ignorat eforturile Turciei de îmbunătăţire a relaţiilor

Erdogan reproşează UE că a ignorat eforturile Turciei de îmbunătăţire a relaţiilor
Recep Tayyip Erdoğan (sursă: Facebook)

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, le-a transmis ambasadorilor statelor din zona UE, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc joi, că blocul comunitar (n.r. Uniunea Europeană) nu a oferit destul sprijin Turciei pentru a face față problemelor ce au în vedere migrația, iar acesta nu a răspuns categoric la cererile lui Erdogan de a îmbunătății relațiile cu UE, transmite Reuters, citat de către Agerpres.

Turcia găzduiește patru milioane de refugiați din Siria

Raporturile între Turcia şi UE au atins un punct de fierbere și în anul 2019, când Turcia şi Grecia s-au acuzat reciproc asupra jurisdicţiei maritime şi drepturilor de exploatare a resurselor energetice offshore din estul mării Mediteranei.

În același timp, Ankara şi Atena au reluat discuţiile pentru a-şi soluţiona neînțelegerile, temperând, în același timp, tensiunile şi stabilind ceea ce atât Turcia cât şi UE au descris drept o ”agendă pozitivă”, evoluţie care a adus doar o sporire minoră a cooperării.

Vorbindu-le ambasadorilor din UE la o întâlnire desfăşurată în capitala Turciei, Erdogan le-a transmis că țara balcanică a încercat să aşeze legăturile cu blocul comunitar pe o „bază mai solidă”, dar s-a lovit de „tactici potrivnice”.

„Vreau să spun cu tristeţe că nu am primit din partea UE răspunsul pe care ni l-am dorit faţă de aceşti paşi. Turcia nu a primit din partea UE un sprijin substanţial în combaterea migraţiei”, a transmis șeful statului turc.

În acest moment, Turcia găzduieşte aproximativ patru milioane de refugiaţi sirieni şi avertizează că nu va accepta să mai primească şi alţi migranţi.