Erdogan, umilit de Putin. Compania turcească Botas cere Gazpromului să amâne plata facturilor la gaze

Erdogan, umilit de Putin. Compania turcească Botas cere Gazpromului să amâne plata facturilor la gaze
Foto: Hepta/Zuma Press / Turkish Presidency.

În cea de-a opta lună a unei invazii rusești pe scară largă a Ucrainei, Turcia intenționează să ceară Rusiei să amâne o parte din plățile sale de gaze până în 2024, informează Bloomberg.

Turcia vrea să negocieze cu Rusia

Importatorul de energie de stat al Turciei, Botas, încearcă să reprogrameze o parte din plăți până în 2024. Negocierile urmează unui acord între cele două țări care permite BOTAS să plătească 25% din obligațiile sale în ruble și nu în dolari.

Partea turcă nu a făcut încă o cerere oficială de amânare – acest lucru va deveni posibil atunci când BOTAS va primi o propunere corespunzătoare de la Gazprom rus.

Anterior, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că a discutat despre prețul gazelor cu președintele rus Vladimir Putin și că speră să obțină o reducere.

Scumpiri majore și sancțiuni

Pe 31 august, Gazprom a suspendat livrările de gaz către Europa prin Nord Stream 1. Compania a spus că s-au găsit scurgeri de ulei pe părți ale compresorului conductei și echipamentul a trebuit să fie oprit până când scurgerea a fost remediată.

La rândul său, Siemens Energy, care întreține de obicei turbinele Nord Stream 1, a spus că o astfel de scurgere nu ar trebui să oprească funcționarea conductei.

Pe 2 septembrie, compania rusă de gaze Gazprom a anunțat oprirea completă a transportului de gaze prin conducta Nord Stream 1 pentru o perioadă nedeterminată. Pe 3 septembrie, Casa Albă a reacționat la închiderea completă a Nord Stream.

Pe fondul închiderii în curs a gazoductului rusesc Nord Stream, prețul spot al gazului în Europa în dimineața zilei de 5 septembrie a crescut cu 30%, până la aproape 2.900 de dolari per mia de metri cubi.

Pe 6 septembrie, președintele francez Emmanuel Macron a susținut opțiunile propuse de Comisia Europeană pentru limitarea prețului gazului rusesc.

„Războiul” gazelor naturale

  • Pe 14 septembrie 2022, UE a răspuns șantajului pe gaz al lui Putin.
  • Pe 26 septembrie au apărut informații despre scurgeri de gaze la Nord Stream. Pe 27 septembrie, s-a aflat despre explozii în zona scurgerii.
  • Pe 28 septembrie 2022, țările UE au cerut să limiteze imediat prețul gazului.
  • La 1 octombrie s-a aflat că Gazprom a oprit livrările de gaz către Italia.
  • La 1 octombrie 2022, Gazprom a redus livrările de gaze către Moldova.
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
16:28 - Virgil Popescu (PNL): „Taxa pe soare e fake-news” / Cătălin Drulă (USR): Ministrul a spus niște minciuni. Ieșirile PSD-iștilor împotriva lui Popescu sunt ipocrite. La moțiune au făcut scut în jurul lui (VIDEO)
16:07 - Monica Anghel, răspuns tranșant la criticile fanilor: „Nu le-aș da un sfat femeilor să slăbească neapărat, dacă se simt bine în pielea lor și grase”
16:01 - O angajată a Primăriei Pașcani, acuzată de trafic de influență: ar fi primit aproximativ 45.000 de euro de la mai multe persoane cu scopul de a le rezolva solicitările
15:51 - Muncitorii români din Croația continuă protestele în Zagreb. N-au fost plătiți de două luni
15:50 - Primăria Brașov, amendată după accidentul în lanț din zona Dârste
15:37 - Niculae Bădălău, arestat preventiv, a fost revocat de Parlament de la Curtea de Conturi (VIDEO)
15:29 - Preotul Vasile Bratie, despre venirea lui Moș Nicolae în copilăria sa: „Aveam nişte opinci roase de capră pe care nu puteam să le dăm cu cremă, dar le spălam şi le aşezam frumos lângă uşă”
15:27 - Ambasadorul Emil Hurezeanu, despre aderarea la Schengen: Președintele Austriei are o opinie favorabilă României. Decizia finală aparține guvernului, iar semnalele nu sunt optimiste
15:11 - Veste uriașă pentru Simona Halep: „S-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organism”
15:08 - Tudor Chirilă, replici dure la adresa lui Denis Roabes: „Știți cum e la fotbal? Când echipa joacă bine e meritul jucătorilor, când echipa nu joacă bine e vina antrenorului”