Estonia acuză Rusia că simulează atacuri cu rachetă spre țările baltice: ”Elicoptere ale Federaţiei ruse încalcă frontiere”

Estonia acuză Rusia că simulează atacuri cu rachetă spre țările baltice: ”Elicoptere ale Federaţiei ruse încalcă frontiere”
Sursa: Hepta/ Abaca Press / ABACA

Estonia acuză miercuri  Rusia de efectuarea  unor simulări de tiruri cu rachetă şi încălcări ale spaţiului eston aerian, inclusiv de acțiuni care pot crea o escaladare a tensiunilor, pe fondul apropierii unui summit NATO,  care va avea loc săptămâna viitoare.

Un purtător de cuvânt al Ministerului eston al Apărării, Thomas Mell a declarat că ”Pentru moment, nu există o ameninţare militară imediat la adresa Estoniei. Însă constatăm că Federaţia rusă îşi înăspreşte retorica şi îşi intensifică activităţile înaintea summitului (NATO) de la Madrid”, conform AFP.

Estonia acuză Rusia că simulează atacuri cu rachetă vizând ținte în țările baltice

Totodată, Estonia evocă  ameninţările din partea Rusiei, săptămâna aceasta, fiind vizată totodată și Lituania, după ce țara baltică a impus restricţii traficului feroviar către enclava rusă Kaliningrad.

”Rusia, care atacă Lituania din cauză că a implementat sancţiuni ale Uniunii Europene (UE) anunţate cu luni în urmă, care simulează atacuri cu rachetă vizând ţinte situate în ţări baltice, iar elicoptere ale Federaţiei ruse încalcă frontiere ale ţărilor baltice, totul converge în timp şi spaţiu”, a mai adăugat el, conform news.ro.

”Acest comportament care conduce la escaladare este o nouă confirmare a faptului că summitul NATO de la Madrid cade într-un anumit moment”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Încălcarea a avut loc în sud-estul Estoniei

Thomas Mell nu a oferit detalii despre aceste simulări de tiruri şi încălcări ale spaţiului aerian, însă Ministerul eston de Externe a anunțat că l-a convocat marţi pe ambasadorul Rusiei, invocând în acest caz motivul unui  protest faţă de o încălcare ”total neacceptabilă” a spaţiului aerian din Estonia pe data de 18 iunie, din partea Rusiei.

Se pare că, relaţia dintre Rusia cu cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania se înrăutățește de ani de zile, mai ales pe fondul tensiunilor dintre  Rusia şi Occident, care cresc în continuare.

Ministerul a anunțat într-un comunicat că ”Încălcarea a avut loc în sud-estul Estoniei, în apropierea postului de control de la Koidula, unde un elicopter rusesc a intrat în spaţiul aerian eston fără autorizare”, conform Hotnews.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe