Eugen Tomac: Deocamdată, ținta este Ucraina, dar nu putem ști niciodată ce ambiții poate avea Rusia / E evident că politica noastră din ultimii 20 de ani privind apărarea a produs roade (VIDEO)

Eugen Tomac: Deocamdată, ținta este Ucraina, dar nu putem ști niciodată ce ambiții poate avea Rusia / E evident că politica noastră din ultimii 20 de ani privind apărarea a produs roade (VIDEO)
Foto: Facebook / Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, președintele PMP, a atras atenția că, deși ținta Rusiei este Ucraina la ora actuală, nu se poate ști niciodată ce intenții are cu adevărat Moscova. „Pe de altă parte, este evident că politica noastră din ultimii 20 de ani în ceea ce privește apărarea a produs roade”, a explicat el, luni seară, pe B1 TV, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Eugen Tomac (PMP), pe B1 TV: „Deocamdată, ținta este Ucraina, dar nu putem ști niciodată ce ambiții poate avea Federația Rusă”

Eurodeputatul a comentat decizia lui Vladimir Putin de a recunoaște independența teritoriilor separatiste din estul Ucrainei, context în care a subliniat că mutările Kremlinului obligă UE să aplice o serie de sancțiuni, dar și să regândească politica energetică.

„În mod clar, toate aceste mutări pe care le-a făcut Kremlinul în aceste zile obligă Uniunea Europeană, pe de o parte, să aplice o serie de sancțiuni și, doi, să regândim toată politica noastră energetică, să nu mai depindem de Federația Rusă. Pentru că, plecând de la premisa că Rusia se poate democratiza, Uniunea Europeană, statele membre s-au alimentat cu resurse din Federația Rusă, resurse pe care, în loc să le folosească pentru a-și dezvolta țara, le-a folosit pentru înarmare și iată că astăzi avem 200.000 de militari ruși pregătiți oricând să înceapă o ofensivă spre vest. Deocamdată, ținta este Ucraina, dar nu putem ști niciodată ce ambiții poate avea Federația Rusă”, a spus Eugen Tomac.

Întrebat dacă o astfel de ambiție ar putea fi și accesul Rusiei la Gurile Dunării, dar și cât de periculos ar fi pentru România un asemenea scenariu, el a adăugat: „Este foarte periculos un astfel de scenariu dintr-un simplu motiv, că Rusia niciodată nu a eliminat din discursul său public aceste pretenții pe care tot le-a invocat de-a lungul timpului. Noi știm foarte bine pentru că am trăit din plin în epoca sovietică această presiune pe care Moscova în permanență și-a manifestat-o, pe de o parte. Pe de altă parte, este evident că politica noastră din ultimii 20 de ani în ceea ce privește apărarea a produs roade, pentru că pe de o parte avem parteneriatul strategic cu Statele Unite, care ne garantează securitatea și în mod clar instalarea scutului de la Deveselu este un pas important, dar și dezvoltarea infrastructurii de securitate, începând de la aeroportul de la Turda, aeroportul militar, și cel de la Mihail Kogălniceanu, care au fost modernizate cu fonduri de la guvernul Statelor Unite, precum și poligonul de la Cincu și Capu Midia”.

„Sunt câteva acțiuni concrete pe care statul român le-a făcut în ultimii 20 de ani și ele, iată, se dovedesc a fi extrem de utile acum, când discutăm de o criză de securitate fără precedent pentru noi. Pentru că am avut conflicte militare în alte zone unde noi ne-am implicat din partea NATO, dar acum chiar la frontiera României avem un pericol extrem de puternic, care ne expune și ne pune și pe noi în fața unor noi realități la care trebuie să răspundem cu foarte multă fermitate. Este bine că există o solidaritate fără precedent în cadrul NATO în ceea ce privește această chestiune legată de conflict și de insistența lui Putin de a anexa sau reface Uniunea Sovietică”, a continuat Eugen Tomac.

Urmăriți B1TV.ro și pe