Eugen Tomac: Tot mai multă lume sugerează perspectiva unei păci și motivul e practic – Rusia nu va ceda niciun centimetru din teritoriul pe care l-a ocupat, iar presiunea socială în Europa e mare (VIDEO)

Eugen Tomac: Tot mai multă lume sugerează perspectiva unei păci și motivul e practic - Rusia nu va ceda niciun centimetru din teritoriul pe care l-a ocupat, iar presiunea socială în Europa e mare (VIDEO)
Foto: Eugen Tomac / Facebook

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, a declarat că, în mod evident, planul inițial al Rusiei în Ucraina a eșuat, iar acum Moscova încearcă să se reorienteze. Vladimir Putin nu va renunța la niciun centimetru din ce au ocupat deja trupele ruse, iar presiunea socială în Europa e tot mai mare, a remarcat Tomac. Situația se va înrăutăți din toamnă căci, a dat de înțeles liderul PMP, Putin ar putea opri furnizarea de gaze naturale fix când se răcește vremea și va fi mai mare nevoie de ele.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Tomac: La ora actuală e clar că Rusia și Putin nu au de gând să oprescă acest război

„E greu de estimat acum unde se vor opri. Atunci când a început, în urmă cu trei luni, această invazie, toată lumea a spus că obiectivul lor e să unească Crimeea de porțiunea de teritoriu care să le permită acesul în Rusia. Au atins acest obiectiv și nici pe departe că războiu se va încheia. Din nefericire, vom avea o vară destul d e fierbinte din punct de vedere a acțiunilor militare. Nu pare Rusia să se oprească la ora actuală chiar dacă au slăbit-o sancțiunile, chiar dacă e izolată pe plan internațional, chiar dacă în societatea rusă s-a produs o ruptură puternică între regimul Putin și elita intelectuală a Rusiei, atât cât e ea.

Chiar dacă nu vociferează foarte agresiv, în Rusia e un curent destul de puternic antirăzboi și, evident, cei mai nemulțumiți de situația în care s-au trezit sunt miliardarii ruși, oligarhii care s-au trezit cu proprietățile sechestrate peste tot în lume și tot acest context îi pune în situația de a ieși din impas.

Deci la ora actuală e clar că Rusia și Putin nu au de gând să oprescă acest război. Depinde până unde va merge, că e greu de estimat. Odesa, chiar dacă e un punct tot mai atacat de ofesiva rusă, e un punct care nu poate fi ocupat așa ușor cum a fost Mariupol care, totuși, a rezistat.

Ucraina s-a mobilizat destul de puternic acolo. În funcție de evoluția în această zonă rămâne de văzut dacă Moscova va fi dispusă să se așeze la masa negocierilor sau va continua cu acest plan diabolic care, din nefericire, ne poate duce până în siuația de a ne trezi cu o nouă presiune cu impact direct pe statele europene în toamnă”, a declarat președintele PMP.

Eugen Tomac, despre „perspectiva unei păci pe care tot mai multă lume o sugerează”

„Și președintele Biden a spus că Rusia nu va ocupa toată Ucraina. Cine a vrut de înțeles a înțeles că, evident, America niciodată nu va accepta ca Putin să ocupe mult mai multe teritorii decât a ocupat până în prezent, dar e greu de estimat acum din datele publice, din ce au exprimat autoritățile ucrainene până unde vor merge trupele ruse.

Conexând lucrurile cu provocările recente din regiunea transnistreană din Republica Moldova, nimic nu pare la voia întâmplării în această zonă. Inclusiv încercările de a aduce noi forțe pe Insula Șerpilor și toată această desfășurare în regiune arată că Rusia are un plan.

E evident că Rusia a avut un plan și el a eșuat și acum încearcă să se reorganizeze. În funcție de rezistența pe care o va avea armata ucraineană se vor adapta și scenariile din teren.

E greu acum să spunem dacă suntem în situația de a vedea perspectiva unei păci pe care tot mai multă lume o sugerează și motivul e cât se poate de practic: Rusia nu va ceda sub nicio formă niciun centimetru din teritoriul pe care l-a ocupat deja e o chestiune foarte clară, iar presiunea socială în Europa e așa mare și acest mesaj că totul se întâmplă din cauza războiului poate ține până la o limită. Putin știe foarte bine și va încerca să trag de timp.

UE rămâne fermă pe poziții, dar toamna se va produce o turnură ori în direcția păcii, ori în direcția cealaltă mult mai gravă. Strategia pe care au aplicat-o și sovieticii în timpul lui Stalin a produs roade: vine ”generalul iarnă” și faptul că UE renunță la parte din achizițiile de cărbune, gaz și petrol din Rusia poate să-l determine pe Putin să ia el această decizie exact când va fi mai multă nevoie de gaz”, a mai afirmat Eugen Tomac.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni