EXCLUSIV // Cum poate acționa eficient România în lupta cu pandemia. Noi propuneri ale medicilor de top

EXCLUSIV // Cum poate acționa eficient România în lupta cu pandemia. Noi propuneri ale medicilor de top

Numărul de infectări cu SARS-COV-2 evoluează destul de puternic în ultima vreme, în România. Din partea autorităților au venit noi măsuri aplicate la nivel local, de suspendare a activității anumitor sectoare economice. În opinia imunologului Radu Ciornei, doctor în imunologie, autoritățile trebuie să adopte și alte măsuri, pentru stoparea sau încetinirea trendului ascendent.

Mărirea capacității de testare, controalele și sancțiunile mai dese sunt obligatorii în vederea încetinirii ratei de transmitere a virusului, transmite Radu Ciornei.

„Se testează, dar e nevoie de mai mult. Cred că în jur de 40.000 ar trebui să fie capacitatea zilnică de testare, în momentul de față.

Eu cred că acum, sancțiunile se impun, în ceea ce privește spațiile închise, undeaerosolii potrămâne o perioadă mai mare de timp. De asemenea,acolo trebuie purtată masca corect. Trebuie aplicate mult mai multe sancțiuni, pentru că avertismentele nu funcționează”, a declarat Radu Ciornei pentru B1.ro.

De asemenea, imunologul din Suceava recomandă ca în entitățile comerciale, dar în special în școli, utilizarea lămpilor ultraviolete, cu efect sigur în distrugerea virusului.

„Cred că toate cancelariile școlilor din România ar trebui să aibă o lampă portabilă cu ultraviolete. Costă între 2.500 și 3.000 de lei, atât. Una ieftină se găsește și la 250 de lei și poate fi montată în pauză. Poate fi folosită oricând, nu afectează ochii și pielea oamenilor. Funcționează prin sucțiune, înăuntru este un dispozitiv cu ultraviolete care sterilizează la interior, fără a dăuna oamenilor din încăpere”, a mai punctat expertul pentru B1.ro.

Controalele inopinate și testarea extinsă, măsurile propuse de către medicii Virgil Musta și Adrian Marinescu

Întrebat despre riscul despre perspectivele sălilor de fitness și a saloanelor de înfrumusețare, și Virgil Musta a subliniat importanța controalelor și a sancțiunilor.

„Controalele inopinate sunt cheia. Dacă se respectă regulile, lași entitatea respectivă să funcționeze. Dacă nu, trebuie luate măsuri”, a declarat medicul din Timișoara pentru B1.ro.

Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din București, crede că este necesară efectuarea unui număr de teste, măsură coroborată cu izolarea persoanelor infectate.

„În momentul în care gândim o testare extinsă, trebuie să ne gândim că izolarea celor care sunt depistați pozitivi trebuie făcută rapid. Trebuie să meargă mână în mână cu ancheta epidemiologică, făcută rapid. Și în prezent, cu testarea pe care o avem, este foarte greu să ne descurcăm”, a declarat Marinescu pentru B1.ro.