Fotografiile cu Osama bin Laden mort, prezentate senatorilor americani

Fotografiile cu Osama bin Laden mort, prezentate senatorilor americani

Două comisii ale Senatului american au fost informate de către oficialii CIA că pot vizualiza, dacă doresc, fotografii post-mortem cu liderul Al-Qaida, Osama bin Laden. Anunţul a fost făcut de către un consilier al Congresului şi vine după ce preşedintele Obama a reiterat faptul că imaginile respective nu vor fi făcute publice.

Potrivit Reuters, invitaţiile au fost adresate Comisiilor de Informaţii şi Servicii Armate din Senat. Reprezentanţii CIA îi invită pe membrii acestor comisii să facă programări pentru a vedea fotografiile, într-o sală special amenajată pentru parlamentari.

Unii senatori au susţinut că au văzut deja fotografiile cu bin Laden mort. Ulterior, însă, acestea s-au dovedit a fi false.

Săptămâna trecută, preşedintele american Barack Obama a respins orice posibilitate de a face publice fotografiile respective, motivându-şi decizia prin faptul că ar putea incita la violenţă şi ar putea totodată să fie folosite de Al-Qaida ca material de propagandă.

Fotografii false

Osama bin Laden a fost ucis în urmă cu aproape două săptămâni de o echipă specială a armatei americane, care l-a surprins pe liderul terorist într-o locuință din Pakistan. Ulterior, cadavrul acestuia a fost aruncat în mare.

Prima fotografie cu trupul neînsuflețit al liderului terorist a început să circule pe Internet la doar câteva ore de la anunțul oficial privind moartea acestuia. Nu a trecut, însă, mult și s-a dovedit că a fost vorba de un fals, fiind prezentată și fotografia originală care fusese prelucrată.

Au urmat apoi zeci de fotografii flase care îl prezintă pe liderul Al-Qaida împușcat mortal. Una dintre ele s-a dovedit că provenea de la un joc video.

După câteva zile, însă, au fost publicate și câteva fotografii reale de la operațiunea care a dus la moartea lui bin Laden. Fotografiile șocante arată cadavrele a trei persoane neidentificate, acestea fiind printre victimele colaterale ale operațiunii din Pakistan.

Vezi AICI primele fotografii de la operațiunea de ucidere a lui bin Laden

Pe urmele teroriştilor

De la anunţul oficial al morţii lui bin Laden, făcut de liderul SUA pe 1 mai, şi până în prezent, specialiştii americani încearcă să decripteze informaţii obținute în timpul raidului. Este vorba, printre altele, de 2,7 terabiți de date, care echivalează cu circa 220 milioane de pagini scrise.

Informaţiile obţinute, susţin serviciile secrete, oferă de la o oră la alta detalii importante despre reţeaua Al-Qaida, care includ date despre alţi lideri terorişti, precum şi modalităţile prin care bin Laden comunica din ascunzătoarea sa cu restul teroriştilor.

Ultima oră
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)
22:13 - Loredana Groza, adevărul despre posibila infectare cu COVID-19: Sunt vaccinată și vreau să fac și doza trei
21:56 - Dan Vîlceanu, despre demiterea unor USR-iști din consiliile de administrație: Au folosit aceste companii să-și pună oamenii acolo? Nu am întrebat care sunt USR-iști. Trebuie să îți asumi reforme
21:41 - Comisia Europeană va achiziționa un tratament anti-COVID cu anticorpi monoclonali
21:40 - Ludovic Orban, după ce Florin Cîțu a cerut o anchetă la Ministerul Sănătății: Parțial îi dau dreptate, dar este și responsabilitatea premierului când un domeniu atât de important nu funcționează la parametri
21:12 - Nicușor Dan organizează miercuri o primă informare publică despre proiectul trenului metropolitan
20:49 - Cseke Attila: Ministerul Sănătății a finalizat o achiziție publică pentru 10.600 de flacoane de Tocilizumab / Medicamentul este folosit pentru tratarea formelor grave de COVID-19
20:44 - Dacian Cioloș: Cîțu nu mai are cum să conducă un guvern în care să fie și USR – PLUS