Franţa, dispusă să discute despre un ajutor militar pentru rebelii libieni

Franţa, dispusă să discute despre un ajutor militar pentru rebelii libieni
Franţa este dispusă să discute cu aliaţii despre un ajutor militar acordat rebelilor din Libia, potrivit ministrului francez de Externe, Alain Juppe, care a adăugat că acest lucru nu este prevăzut în ...

Franţa este dispusă să discute cu aliaţii despre un ajutor militar acordat rebelilor din Libia, potrivit ministrului francez de Externe, Alain Juppe, care a adăugat că acest lucru nu este prevăzut în rezoluţiile ONU, informează AFP. „Acest lucru nu este prevăzut în rezoluţia 1.973, nici în  rezoluţia 1.970. Pentru moment, Franţa respectă aplicarea strictă a acestor rezoluţii. Acestea fiind spuse, noi suntem dispuşi să discutăm cu partenerii noştri”, a declarat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă.

Juppe a participat la reuniunea de la Londra a unui grup de contact înfiinţat pentru a se ocupa de situaţia din Libia dosarul libian. Anul viitor, grupul va reuni circa 20 de membri, dintre care 15 state şi restul organizaţii (ONU, UE, Liga Arabă şi altele).

Ambasadoarea americană la ONU, Susan Rice, declarase anterior pentru postul de televiziune ABC că Statele Unite „nu exclud” furnizarea unei asistenţe militare insurgenţilor libieni pentru a-i ajuta să îl înlăture de la putere pe colonelul Muammar Gaddafi.

Potrivit unor surse americane, rezoluţia 1.973 a ONU, care „autorizează toate mijloacele necesare” pentru a proteja populaţia civilă, ar permite eventuale livrări de arme sau formare militară.

Juppe nu a precizat natura ajutorului pe care ar vrea să îl discute Franţa.