Franța: Primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, va candida la alegerile prezidențiale împotriva lui Emmanuel Macron

Franța: Primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, va candida la alegerile prezidențiale împotriva lui Emmanuel Macron
Sursa foto: Facebook

Primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, a anunțat candidatura sa pentru președinția franceză, spunând că, în calitate de femeie cu rădăcini de clasă muncitoare și de imigranți, va încerca să repare furia și diviziunile din societatea franceză și să recâștige lucrătorii cu venituri mici dezamăgiți de partea sa.

„Modelul republican se dezintegrează în fața ochilor noștri”, a spus Hidalgo susținătorilor adunați pe docurile din Rouen, Normandia. Ea a avertizat asupra inegalităților în creștere, spunând: „Vreau ca toți copiii din Franța să aibă aceleași oportunități pe care le-am avut”.

Hidalgo, în vârstă de 62 de ani, este prima femeie primar a Parisului și este cunoscută mai ales pentru campania sa de reducere a numărului de mașini din capitala Franței, creșterea numărului de piste pentru biciclete și de a face orașul mai ecologic. Acest lucru i-a câștigat popularitatea în rândul unei baze ferme de votanți urbani în mare parte înstăriți din stânga, dar s-a dovedit polarizantă și a supărat lobby-ul producătorilor de mașini, scrie theguardian.com.

Hidalgo are o sarcină dificilă. Partidul socialist se clatină de la președinția cu un singur mandat al lui François Hollande, care a ajuns atât de nepopular încât nici măcar nu a căutat un al doilea mandat în 2017. Alegătorii din clasa muncitoare au părăsit partidul, despre care unii se temeau că ar putea dispărea după scăderea sa istorică, scor de 6% la ultimele alegeri prezidențiale din 2017.

Hidalgo, care are sprijinul unei noi generații de primari socialiști mai tineri care doresc să reinventeze partidul, și-a centrat ferm campania pe povestea ei despre „depășirea prejudecăților de clasă” pentru a recâștiga alegătorii.

Ea a citat educația ei „umilă” într-o zonă de locuințe de lângă Lyon pentru a face apel la muncitori și la cei care au mărșăluit pentru mai multă „justiție socială” în mișcările de protest în ultimii doi ani, inclusiv gilets jaunes (veste galbene).