Franța: Şapte persoane, inclusiv doi elevi minori, deferiţi justiţiei în ancheta decapitării lui Samuel Paty

Franța: Şapte persoane, inclusiv doi elevi minori, deferiţi justiţiei în ancheta decapitării lui Samuel Paty
foto: Hepta.ro / Bestimage / Federico Pestellini / Panoramic / Bestimage

În noaptea de marţi spre miercuri, șapte persoane, inclusv doi minori, au fost deferite justiţiei şi urmau să fie prezentate miercuri unui judecător antiterorist în vederea deschiderii unei proceduri judiciare şi unor eventuale inculpări, după decapitarea de vineri, în regiunea pariziană, a profesorului Samuel Paty, care le-a arătat elevilor săi, la ore, caricaturi cu profetul Mahomed din revista satirică Charlie Hebdo.

Şapte persoane, inclusiv doi elevi minori, deferiţi justiţiei în ancheta decapitării profesorului francez Samuel Paty

Între aceste persoane se află tatăl unei eleve care a lansat o mobilizare împotriva profesorului, în urma a două lecţii pe tema libbertăţii de exprimare ţinute de către Samuel Paty la 5 şi 6 octombrie într-un colegiu din Conflans-Sainte-Honorine, în Yvelines.

În caz, anchetatorii antiterorişti, care caută eventuali complici, sunt interesaţi de un schimb de mesaje pe WhatsApp între acest tată şi atacator, Abdoullakh Anzorov, un refugiat rus de origine cecenă, ucis la vârsta de 18 ani de către poliţie, după decapitare.

De asemenea, sulfurosul activist islamist Abdelhakim Sefrioui, care l-a susţinut pe acest tată în mobilizare, urmează să fie prezentat miercuri unui judecător, scrie AFP, citată de News.ro.

Totodată, doi minori sunt suspectaţi că au primit bani de la atacator, în schimbul unor informaţii despre victimă.

O sursă apropiată dosarului declara luni pentru AFP că profesorul decapitat i-a fost ”arătat” atacatorului ”de către unul sau mai mulţi elevi de la colegiu, aparent în schimbul unor sume de bani”.

De asemenea, trei prieteni ai atacatorului, care s-au predat Comisariatului de Poliţie din Evreux vineri seara, urmează să fie prezentaţi unui judecător.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, unul dintre ei este suspectat că l-a transportat pe atacator, iar altul este suspectat de faptul că l-a însoţit la cumpărarea armei folosite la decapitare.

Franța va expulza sute de extremiști străini, după uciderea profesorului Samuel Paty

Amintim că Franţa se pregătește să ia măsuri față de străini suspectaţi de credinţe religioase extremiste, după ce profesorul de istorie, Samuel Paty, a fost decapitat, săptămâna trecută, lângă o școală dintr-o suburbie aflată în apropiere de Paris.

Mai exact, autoritățile franceze ar urma să expulzeze 231 de străini aflaţi pe o listă a guvernului ca fiind suspectaţi de credinţe religioase extremiste, conform unei surse din poliţie citate de Reuters.

De menționat este că Franţa înţelege prin extremişti „persoane care, angajate în procesul de radicalizare, ar putea să vrea să plece în străinătate pentru a se alătura unor organizaţii teroriste ori pentru a luat parte la activităţi teroriste”.

Ministerul francez de Interne, responsabil de expulzarea străinilor, nu a dorit să facă comentarii cu privire la acest aspect. Conform sursei citate, Gerald Darmanin le-ar fi spus prefecţilor, în cadrul unei şedinte care a avut loc duminică după-masă, să se ocupe de expulzări.

Din cei 231 de suspecţi, 180 se află în prezent în închisoare, iar 51 vor fi arestaţi în viitorul foarte apropiat. În plus, Darmanian le-ar mai fi cerut şi responsabililor din subordinea sa să examineze foarte atent cererile celor care vor să primească statulul de refugiat în Franţa.

O carte de caricaturi va fi distribuită în licee, după asasinarea profesorului

Președintele Asociației Regiunilor din Franța, Renaud Muselier, a anunțat publicarea unei cărți ce reunește caricaturi religioase și politice pentru elevii de liceu, ce va fi distribuită în licee, ca reacție la asasinarea profesorului Samuel Paty.

„Noi, președinții regiunilor Franței, luăm astăzi inițiativa de a pregăti publicarea unei cărți care reunește cele mai izbitoare desene animate religioase și politice publicate în presa regională alături de cele publicate în presa națională” a spus Muselier cu ocazia Congresului Regiunilor Franței la St-Ouen (Seine-Saint-Denis).

„Vom cere unui colegiu de istorici să pună în perspectivă dreptul la caricatură în istoria politică a țării noastre”, a adăugat acesta, după ce a condamnat acest „asasinat disprețuitor și laș”.