Franța și Germania se pregătesc de o posibilă oprire a gazului rusesc. Berlin: E important să nu dăm un semnal că putem fi șantajați de Vladimir Putin

Franța și Germania se pregătesc de o posibilă oprire a gazului rusesc. Berlin: E important să nu dăm un semnal că putem fi șantajați de Vladimir Putin
În imagine: Robert Habeck, ministrul german al Economiei. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Kay Nietfeld

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a declarat că Franța și Germania se pregătesc pentru scenariul în care importurile de gaze se vor opri, în contextul decretului semnat de președintele rus Vladimir Putin.

Acesta prevede ca țările „neprietenoase” să plătească gazul în ruble, iar termenul limită pentru a-și deschide conturi în băncile rusești a fost stabilit până la 1 aprilie. Moscova va rezilia contractele de furnizare de gaze în cazul în care cumpărătorii nu respectă noii termeni de plată, bfmtv.com.

Franța și Germania se pregătesc pentru scenariul opririi importurilor de gaze

Bruno Le Maire, ministrul francez al economiei, a declarat că Franța și Germania anticipează scenariul în care se va opri furnizarea cu gaz rusesc, de aceea cele două țări trebuie să fie pregătite pentru diferite scenarii.

Poate fi o situație în care mâine, în circumstanțe foarte specifice, să nu mai fie gaz rusesc (…) depinde de noi să pregătim aceste scenarii și le gestionăm”, a detaliat Bruno Le Maire, în timpul unei conferințe de presă cu prese cu ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

„În ce privește amenințarea, cererea apăsată sau propunerea – nici nu mai știm cum să o numim – de a face plăți în ruble, este crucială pentru noi respectarea contractelor existente. Este important pentru noi să nu dăm un semnal că putem fi șantajați de Putin”, a spus și Habeck.

În același timp, Germania a declanșat, miercuri, un plan privind administrarea rezervelor de gaz care ar putea însemna raționalizarea energiei. Acesta are scopul de a preîntâmpina întreruperea sau oprirea furnizării gazului rusesc.

Mișcarea fără precedent a Germaniei ar putea indica faptul că Rusia ar putea să oprească furnizarea gazului dacă plata nu se va efectua în ruble.

Putin a semnat decretul privind plata gazului în ruble

Moscova va rezilia contractele de furnizare de gaze în cazul în care cumpărătorii nu respectă noii termeni de plată. Putin susține că această hotărâre a fost adoptată pentru a „întări suveranitatea noastră”.

„Astăzi am semnat un decret care stabilește regulile de comercializare a gazelor naturale rusești cu așa-zise state neprietenoase”, a anunțat Vladimir Putin.

„SUA încearcă să transfere Europa către GNL american scump, subminând astfel competitivitatea companiilor europene. Europa este amenințată cu dezindustrializarea pe scară largă și cu pierderea locurilor de muncă din cauza acțiunilor SUA”, a mai susținut liderul de la Kremlin.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:43 - Xi Jinping, subiect de căutare pe rețelele sociale, în urma zvonurilor privind arestarea sa și o lovitură de stat în China (VIDEO)
21:26 - Continuă protestele în Rusia: Peste 700 de manifestanţi împotriva mobilizării lui Putin în războiul rus din Ucraina, arestaţi în 32 de oraşe
20:55 - Parlamentul rus ar urma să dezbată pe 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene ocupate
20:22 - Momente de panică pentru fratele lui Edi Iordănescu. Ambulanţa a intrat pe teren pentru a-i acorda îngrijiri medicale în CS Dinamo – FCSB 2
19:57 - Video complet cu bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Ce a declanșat conflictul și cum au ajuns cei doi să își împartă pumni
19:17 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 25 septembrie– 1 octombrie 2022. Nativii Taur au posibilitatea de a avea o expansiune incredibilă pe plan financiar (VIDEO)
18:08 - Încă un aur pentru România: Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan, campioni mondiali la dublu rame masculin
17:51 - MAE explică de ce a revocat vizele pentru 14 jurnaliști ai Russia Today, în contextul Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor
17:31 - Spitalul Judeţean Constanţa a suspendat operaţiile care nu sunt urgente din cauza stocului limitat dintr-un medicament folosit după realizarea anesteziilor
17:01 - Mesajul trimis rușilor de activiștii care se opun războiului: „Mai bine să primești o amendă sau câteva zile de arest, decât să obții o înmormântare”