Franța și Germania propun un summit UE cu Vladimir Putin al Rusiei, susțin surse diplomatice

Franța și Germania propun un summit UE cu Vladimir Putin al Rusiei, susțin surse diplomatice
foto: Hepta.ro / Sputnik / Sergey Guneev

Franța și Germania au propus, miercuri, să fie organizat un summit UE cu președintele rus Vladimir Putin pentru îmbunătățirea relațiilor, spun doi diplomați, într-un demers ce ar putea pava calea pentru o primă întâlnire de acest gen după 2014, transmite Euronews.

Surse diplomatice susțin căFranța și Germania propun un summit UE cu Vladimir Putin al Rusiei

Propunerea vine în contextul summitului Biden-Putin de la Geneva, care a avut loc pe 16 iunie, și scoate în lumină îngrijorările pe care le au Parisul și Berlinul cu privire la abordarea europeană în ceea ce privește relația cu Rusia.

„Trebuie să avem o discuție despre cum să ieșim din această spirală negativă… dar trebuie să înaintăm uniți”, a afirmat un diplomat de top din UE, adăugând că anumite state baltice spun că Rusia ar putea să refuze un astfel de summit.

Este neclar încă dacă propunerea se referă la un summit care să îi implice pe cei 27 de lideri ai statelor UE sau mai degrabă la unul cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cum de altfel s-a întâmplat la recentul summit UE-SUA.

Liderii UE vin la Bruxelles pentru reuniunea Consiliului European, care se va desfășura joi și vineri. Pe agendă se regăsește și o discuție despre îmbunătățirea relației tot mai tensionate cu Rusia.

„Germania și Franța au oferit câteva idei pentru dezbaterea cu privire la Rusia din cadrul summitului UE. Merkel a menționat anterior că nu numai Statele Unite ar trebui să discute cu Rusia (și China) la cel mai înalt nivel. Rusia este un vecin. Un astfel de format a existat deja în 2007, în Finlanda”, a declarat pentru Reuters o persoană care se ocupă de pregătirile pentru summit.

Într-un document de strategie al Comisiei Europene și al serviciului diplomatic al UE se arăta recent că, în ciuda anilor de tensiune, „UE și Rusia au o responsabilitate comună fundamentală pentru pace și securitate pe continentul european”.

În ciuda faptului că Occidentul acuză Rusia de atacuri cibernetice, dezinformare și alte acțiuni clandestine – pe care Kremlinul le neagă – Federația Rusă este al cincilea cel mai mare partener comercial al UE. La rândul său, UE este cel mai mare investitor străin din Rusia.

Ultima oră
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)