Franţa, ţinta numărul 2 a al-Qaida, după Statele Unite

Franţa, ţinta numărul 2 a al-Qaida, după Statele Unite
Franţa este "ţinta numărul 2 a al-Qaida", după Statele Unite, deşi nu a primit ameninţări directe de la această organizație după moartea lui Osama bin Laden, potrivit lui Bernard Squarcini, şeful direcţiei...

Franţa este „ţinta numărul 2 a al-Qaida”, după Statele Unite, deşi nu a primit ameninţări directe de la această organizație după moartea lui Osama bin Laden, potrivit lui Bernard Squarcini, şeful direcţiei centrale de informaţii interne (DCRI) franceze, informează AFP.

„Americanii sunt ţinta numărul 1 şi Franţa ţinta numărul 2 a al-Qaida. Şi odată cu moartea lui bin Laden, există un risc de escaladare”, a declarat Squarcini.

Referitor la existenţa unor noi ameninţări specifice împotriva Franţei după moartea lui bin Laden, Squarcini a declarat că acestea nu au fost făcute „în mod special”, adăugând însă că trebuie luate măsuri de precauţie pentru consolidarea „măsurilor în străinătate: ambasadele, obiectivele franceze, escalele Air France în Africa etc.”.

Squarcini a menşionat că efectivele reţelei Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) numără 400 de membri.

„Au ajuns în doi ani de la 150 la 400 de oameni, cu un cerc logistic de 150 până la 200 de oameni”, a declarat oficialul. „De când a jurat credinţă al-Qaida, AQMI şi-a înzecit activităţile”, a adăugat Squarcini, adăugând că „Franţa este prima dintre ţările ameninţate”.

De la jumătatea lui septembrie 2010, organizaţia teroristă ţine patru francezi răpiţi în nordul Nigerului, precum şi o italiancă, răpită pe data de 2 februarie în sudul Algeriei.