Frustrare la Kiev, după anunțarea câștigătorilor Premiului Nobel pentru Pace: „O parodie și o insultă” / „Organizațiile rusești și belaruse n-au fost în stare să organizeze o rezistență împotriva războiului”

Frustrare la Kiev, după anunțarea câștigătorilor Premiului Nobel pentru Pace: „O parodie și o insultă” / „Organizațiile rusești și belaruse n-au fost în stare să organizeze o rezistență împotriva războiului”
Comitetul Nobel a împărțit premiul de anul acesta pentru Pace între ucraineni, belaruși și ruși. Foto: Hepta - DPA Images / Daniel Reinhardt

Premiul Nobel pentru Pace de anul acesta a fost împărțit între activiști din Ucraina, Belarus și Rusia. Decizia Comitetului Nobel n-a fost primită cu prea mult entuziasm la Kiev.

Cine a câștigat Premierul Nobel pentru Pace

Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost câștigat de Ales Bialiatski din Belarus, apărător al drepturilor omului, și de două organizații ale societății civile – Memorial din Rusia, respectiv Centrul pentru libertăți civile din Ucraina.

Berit Reiss-Andersen, președinta comitetului norvegian Nobel, a respins sugestiile că alegerea celor trei câștigători din acest an reprezintă un mesaj către Vladimir Putin.

Reacții din Ucraina după anunțarea câștigătorilor Premiului Nobel pentru Pace

„Comitetul Nobel are o interpretare interesantă asupra termenului ”pace” dacă reprezentanții a două țări care au atacat o a treia primesc împreună Premiul Nobel.

Organizațiile rusești și belaruse nu au fost în stare să organizeze o rezistență împotriva războiului.

Nobelul din acest an este ”minunat””, a scris, pe Twitter, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak.

Olga Rudenlo, editor-șef al publicației Kyiv Independent, a susținut, la rândul ei, că prin acordarea astfel a premiului practic se promovează falsa narațiune propagată de Moscova conform căreia rușii și ucrainenii sunt cumva același popor. De asemenea, a atras ea atenția, este diminuată suferința ucrainenilor, care trec prin chinuri cumplite din cauza rușilor.

„Acordarea unui Premiu Nobel ucrainenilor, rușilor și bielorușilor, în timp ce ucrainenii sunt atacați de rachete lansate de pe teritoriile Rusiei și Belarusului, e o parodie și o insultă la adresa conceptului de pace”, a scris și Melaniya Podolyak, influencer din Ucraina.

Ea a ținut apoi că acorde propriul ei premiu pentru pace către Lockheed Martin: „HIMARS este un instrument uimitor de realizare a păcii!”.

Urmăriți B1TV.ro și pe