Zelenski: 30 de oameni au murit în atacul rușilor din Zaporojie. Sunt aproape o sută de răniţi şi traumatizaţi. Nişte ne-oameni au făcut asta! Drumul dușmanului e doar înfrângere, ruşine şi condamnare (VIDEO)

Zelenski: 30 de oameni au murit în atacul rușilor din Zaporojie. Sunt aproape o sută de răniţi şi traumatizaţi. Nişte ne-oameni au făcut asta! Drumul dușmanului e doar înfrângere, ruşine şi condamnare (VIDEO)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis că drumul țării sale e unul greu, dar e „drumul independenţei, al integrităţii teritoriale, al integrării în lumea civilizată şi al dezvoltării”. În schimb, drumul invadatorului rus, drumul dușmanului, e doar „înfrângere, ruşine şi condamnare”.

Zelenski a susținut că liderii ruși sunt niște „ne-oameni”, căci s-au apucat să sărbătorească în Moscova ”ceva” legat de Zaporojie, când chiar soldații lor au comis fix azi un atac mostruos în această regiune ucraineană, omorând oameni simpli care fugeau de războiul declanșat de ei.

Zelenski, despre atacul rușilor în Zaporojie

În discursul său către națiune de vineri noapte, Volodimir Zelenski a vorbit despre atacul oribil comis dimineață de ruși asupra unui convoi de civili ucraineni care fugeau de război: „Până acum sunt 30 de morţi și aproape o sută de răniţi şi traumatizaţi. Armata rusă ştia unde vor lovi rachetele. Nişte ne-oameni au făcut asta”.

El a spus apoi că absolut toți cei implicați în acest atac, de la cei care au dat ordinele la cei care l-au executat, vor da socoteală în fața legii și a poporului ucrainean.

Zelenski, despre succesele contraofensivei ucrainene

Liderul de la Kiev a vorbit apoi despre contraofensiva ucraineană, susținând că trupele lor au preluat inițiativa în război și obțin rezultate pe câmpul de luptă: „Avem rezultate substanţiale în estul ţării noastre. Există deja destule informaţii publice despre asta. Toată lumea a auzit ce se întâmplă în Lîman, regiunea Doneţk”.

A amintit și de cererea oficială depusă de Ucraina pentru a adera în ritm accelerat la NATO și de anunțul său tot de azi prinvind disponibilitatea ucrainenilor de a negocia cu rușii doar când președintele lor nu va mai fi Vladimir Putin.

Noi sancțiuni împotriva Rusiei

Mai apoi, a vorbit despre sancțiunile adoptate de Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare împotriva unor persoane și entități rusești: „E o listă foarte lungă, nume faimoase. Dar nu ne concentrăm pe volum, ci pe demontarea influenţei ruseşti”.

Zelenski a precizat că restricțiile recent introduse de ei sunt sincronizate cu noile sancțiuni adoptate de partenerii Ucrainei.

El a mai susținut că sancţiunile vizează și cetăţenii altor ţări care au luat parte la „farsa rusească pe teritoriul ocupat al ţării noastre”.

Președintele Ucrainei le-a mulțumit apoi partenerilor internaționali, luptătorilor și tuturor ucrainenilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe