G7 va trimite un ajutor de 18,4 miliarde de dolari Ucrainei. Grupul este pregătit „să facă mai mult dacă este nevoie”

G7 va trimite un ajutor de 18,4 miliarde de dolari Ucrainei. Grupul este pregătit „să facă mai mult dacă este nevoie”
G7 va trimite un ajutor de 18,4 miliarde de dolari Ucrainei. Sursa: Hepta - DPA Images / Marcus Brandt

Liderii G7 au căzut de acord să sprijine Ucraina cu 18,4 miliarde de dolari, susținând că sunt pregătiți „să facă mai mult dacă va fi nevoie”, se arată într-un comunicat de presă.

Recent, grupul țărilor industrializate a transmis într-o declarație, la finalul unei reuniuni de trei zile, că „nu va recunoaște niciodată” frontierele pe care Rusia încearcă să le modifice cu forța.

18,4 miliarde de dolari, sprijin pentru Ucraina din partea G7

În contextul în care resursele financiare ale Ucrainei se epuizează, miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din SUA, Japonia, Canada, Marea Britanie, Germania, Franța și Italia au purtat discuții.

Statele G7 au „mobilizat 18,4 miliarde de dolari pentru sprijinul bugetar, inclusiv 9,2 miliarde de dolari din angajamente recente”, conform sursei citate.

„Le cerem tuturor partenerilor să ni se alăture în sprijinirea redresării pe termen lung a Ucrainei și să asigure efortul comun masiv ca reconstrucția să fie coordonată îndeaproape, inclusiv cu autoritățile ucrainene și instituțiile financiare internaționale”, se mai arată în comunicat, preluat de Digi24.

Mesajul G7 pentru Rusia și Belarus

Într-o altă declarație recentă, cele șapte state au subliniat că vor ajuta Ucraina cât va fi nevoie și că vor impune noi sancțiuni Rusiei. Totodată, G7 a cerut Belarusului să nu mai faciliteze intervenția Rusiei, iar Chinei i-a solicitat „să nu submineze sancțiunile” impuse Moscovei.

„Nu vom recunoaşte niciodată frontierele pe care Rusia încearcă să le schimbe prin intervenţie militară”, au transmis Ministerele de Externe ale grupului celor şapte mari țări industrializate, la finele unei reuniuni de trei zile care a avut loc în Wangels, Germania.

Ministerele au mai precizat că „vom continua asistența militară și de apărare pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar” și că „vom susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv a Crimeei”.

Urmăriți B1TV.ro și pe