Gara Kramatorsk era plină de civili în momentul atacului cu rachete. Cel puțin 50 de persoane, printre care și cinci copii, au murit. Alte câteva zeci au fost rănite (FOTO, VIDEO)

Gara Kramatorsk era plină de civili în momentul atacului cu rachete. Cel puțin 50 de persoane, printre care și cinci copii, au murit. Alte câteva zeci au fost rănite (FOTO, VIDEO)
Gara Kramatorsk, Ucraina, 8 aprilie 2022. Foto: captură video Facebook / Volodimir Zelenski

Cel puțin 50 de persoane au murit și alte câteva zeci au fost rănite în atacul cu rachete asupra gării Kramatorsk, regiunea Donețk, a anunțat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko, care susține că lovitura forțelor ruse a fost una deliberată, transmite Reuters.

Cel puțin 50 de persoane au murit în urma atacului cu rachete din gara Kramatorsk

În momentului atacului, spun autoritățile ucrainene, gara era plină de civili care încercau să fugă din calea luptelor și de teama că ar urma o ofensivă majoră a Rusiei în estul Ucrainei.

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Donețk, susține că atacul rusesc a fost unul deliberat și că s-a soldat cel puțin 50 de morți și zeci de răniți.

„Au vrut să semene panică și frică, au vrut să ia câți mai mulți civili cu putință”, a declarat oficialul, adăugând că rachetele rusești au lovit pe când în gară se aflau mii de civili.

Potrivit guvernatorului, racheta care a lovit stația conținea muniție cu dispersie, iar aceasta a explodat în aer, pulverizând mici bombe letale pe o suprafață mai largă. Utilizarea sa este interzisă de o convenție semnată în 2008.

Reuters menționează că nu a putut verifica de o manieră independentă informațiile despre incidentul de la Kramatorsk.

Kirilenko a publicat fotografii cu mai multe trupuri neînsuflețite la sol, printre grămezi de valize și alte bagaje. Reuters spune că nu a putut verifica nici pozele respective.

De partea cealaltă, Ministerul rus al apărării, citat de agenția de presă RIA, susține că rachetele care au lovit stația au fost utilizate doar de către armata ucraineană și forțele armate ale Federației Ruse nu au avut vineri în vizor nicio țintă din Kramatorsk.

O reacție a avut și președintele ucrainean, care a condamnat atacul și care spune că trupele ucrainene nu se aflau în gară în acel moment.

„Invadatorii au lovit gara din Kramatorsk, unde mii de cetățeni pașnici așteptau evacuarea… Cel puțin 30 au fost uciși, aproximativ 100 au suferit răni mai mult sau mai puțin grave. Poliția și echipele de salvatori sunt la fața locului. Rușii inumani nu renunță la metodele lor. Nu au puterea și curajul să ne înfrunte pe câmpul de luptă, așa că atacă în mod cinic populația civilă. Acesta este răul absolut. Și, dacă nu va fi pedepsit, nu se va opri niciodată”, a scris Volodimir Zelenski pe Facebook.

La rândul său, Casa Albă a declarat că descris imaginile cu atacul din gara Kramatorsk drept „oribile și devastatoare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe