Gazprom nu va sista livrarea gazelor către Republica Moldova cel puțin până vineri

Gazprom nu va sista livrarea gazelor către Republica Moldova cel puțin până vineri
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Pavel Lvov

Concernul energetic rus Gazprom a acceptat să nu sisteze livrările de gaze către Republica Moldova până vineri, 26 noiembrie, termenul-limită până la care s-au angajat să plătească datoria autoritățile de la Chișinău, potrivit Reuters, EFE, TASS și media din stânga Prutului, transmite G4Media.ro.

Gazprom a anunțat că nu va sista livrarea gazelor către Republica Moldova cel puțin până vineri

„Guvernul moldovean a cerut Gazprom să nu întrerupă aprovizionarea cu gaze începând de astăzi. În acelaşi timp, partea moldoveană a recunoscut pe deplin legitimitatea acţiunilor Gazprom şi a promis să efectueze integral plăţile curente până vineri, 26 noiembrie”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Serghei Kuprianov.

„În mod excepţional, dând dovada de bunăvoinţă şi cunoscând situaţia dificilă cu care s-ar putea confrunta în acest caz cetăţenii Moldovei, Gazprom a fost de acord” să prelungească termenul limită până vineri, a continuat Serghei Kuprianov.

La începutul săptămânii, Gazprom amenințase Republica Moldova că va sista livrările de gaze dacă nu primește în cel mult 48 de ore plata datorată până la 22 noiembrie. Astfel, miercuri, autoritățile din stânga Prutului au formulat o solicitare către compania rusă și au cerut să nu fie întreruptă aprovizionarea, cu promisiunea că va achita până vineri plata pentru gazul consumat în perioada octombrie-noiembrie.

Andrei Spînu, vicepremier și ministru al dezvoltării regionale, dăduse asigurări că guvernul de la Chișinău depune eforturi pentru a rezolva situația.

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, spunea că ar fi vorba despre plata livrărilor din octombrie și un avans de 50% pentru cele din noiembrie.

„Confirm că am fost informați oficial. Este vorba despre plata gazului pentru luna octombrie și jumătate din plata pentru noiembrie. S-a produs o separare, întrucât, pentru octombrie, în tarif prețul de achiziție a constituit 150 de dolari, iar noi cumpăram cu 800 de dolari. Lucrăm asupra problemei. Este o prevedere inclusă în protocolul pe care l-am semnat cu Gazprom”, declara Vadim Ceban, potrivit Newsmaker.