Generalul Virgil Bălăceanu: Este exclus un conflict între Federația Rusă și NATO la Marea Neagră, în ciuda unor incidente (VIDEO)

Generalul Virgil Bălăceanu: Este exclus un conflict între Federația Rusă și NATO la Marea Neagră, în ciuda unor incidente (VIDEO)
Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu. Sursă foto: Captură Video: PrimaTV România / YouTube

Generalul Virgil Bălăceanu a explicat vineri, într-o intervenție în emisiunea Politica zilei, cu Ioana Constantin că este exclus scenariul unui război între Rusia și NATO la Marea Neagră, chiar dacă au existat mai multe incidente în ultima perioadă:

“Retorica politică este una, indiferent de ce parte ne situăm, realitatea este alta. Realitatea ne spune dincolo de anumite incidente, vezi drona Ripper care a fost doborâtă deasupra Mării negre, vezi de partea cealaltă un survol nu a teritoriului NATO de către drone sau bucăți din rachetele lovite pe teriotirul Republicii Moldova, vezi lovirea porturilor dunărene în apropiere de frontiera cu România, respectiv cu NATO, anumite activități care au presupus intervenția poliției aeriene din teritoriile NATO, lucruri mai complicate nu au fost.

Noi putem să luăm în calcul așa numitele incidente, dar dincolo de incidente nu putem să luăm în calcul pentru că ambele părți sunt precaute ca să nu se ajungă la o escaladare a conflictului, pe care noi l-am vedea ca un conflict între Federația Rusă și NATO. Excludem o asemenea posibilitate. Un incident nu înseamnă un război. Atunci când Turcia a doborât un Suhoi rusesc nu a început războiul între Turcia și Federația Rusă”.

Pe de altă parte, generalul Virgil Bălăceanu a subliniat cât de importantă ar fi fost crearea unei flote comune la Marea Neagră, inițiativă lansată de România în 2016, dar blocată de Bulgaria:

“Rușii au executat un exercițiu de trageri, trageri reale, în zona exclusivă a Bulgariei, este un lucru pe care legislația dreptului internațional maritim o permite pentru că e zonă economică exclusivă, un teritoriu legat și de o zonă de ape internaționale, nu e vorba de apele teritoriale. Problema este mai veche. În 2016 o inițiativă valoroasă a României la vremea respectivă de constituirea unei grupări navale permanente în sistem rotațional în Marea Neagră, a fost rejectată vehement de Bulgaria care a spus mai bine nu ne ocupăm de fregate și de corvete, mai bine să ne ocupăm de turism. Lucrurile sunt toal diferite acum”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:32 - Care sunt cele mai dorite cadouri de angajați de sărbători și ce au în plan să le ofere companiile
13:29 - Un robot „s-ar fi sinucis” la locul de muncă. În curând oamenii se vor certa și din cauza posibilelor sentimente AI
13:23 - Adriana Stoicescu: Horațiu Potra nu deține autorizație pentru niciun fel de armă. Poliția a refuzat să îi dea, considerându-l foarte periculos / Se vede cât de importantă ar fi existența unei legi a răspunderii magistraților (VIDEO)
13:07 - Florin Petre, primarul din Crevedia, a fost reţinut pentru trafic de persoane. Procurorii cer arestarea sa
13:04 - Bulgaria a avertizat că ar putea întrerupe tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său către Europa. Care este motivul
13:04 - Cum funcționa rețeaua de mercenari ai lui Horațiu Potra: Polițiștii români își luau concediu fără plată și plecau în Africa
13:00 - Un antrenor de la Olimpia Cluj a murit într-un accident în Florești. Ce spun polițiștii
12:35 - Daniel Craig spune că a fost „dificil” să accepte nivelul de faimă pe care i l-a adus rolul lui James Bond
12:33 - Dominic Fritz: USR va face parte dintr-un Guvern care își asumă reforme, sau nu va face parte din Guvern. Trebuie să fie clar că această guvernare își asumă inclusiv o reformă a serviciilor (VIDEO)
12:24 - Alexandru Muraru (PNL): Livrarea de reforme, un test major pentru coaliția PNL-PSD-USR-UDMR / Ar fi o mare vulnerabilitate să nu avem candidat comun la prezidențiale (VIDEO)