Țigările electronice trebuie vizate de aceleași restricții precum cele obișnuite, a decis Curtea Supremă din Grecia. În România, promovarea țigărilor IQOS și Glo este tot mai agresivă

Țigările electronice trebuie vizate de aceleași restricții precum cele obișnuite, a decis Curtea Supremă din Grecia. În România, promovarea țigărilor IQOS și Glo este tot mai agresivă

Curtea Supremă din Grecia a stabilit că reclamele la țigările electronice și folosirea acestora în spațiul public ar trebui interzise, exact așa cum sunt interzise și țigările obișnuite. Decizia judecătorilor eleni vine în contextul în care, în România, promovarea țigărilor de tip IQOS și GLO este tot mai agresivă, ținte fiind mai ales copiii și adolescenții.

Magistrații greci au respins un apel făcut de Electronic Cigarette Businesses Association, stabilind că aceleași restricții și interdicții care se aplică țigărilor obișnuite ar trebui să se aplice și țigărilor electronice, informează euractiv.com.

Deși în Grecia există o legislație strictă anti-fumat, interdicțiile nu au fost puse în aplicare, fapt criticat de cetățeni, ONG-uri și oficialii europeni. Într-un interviu pentru Euractiv, comisarul european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis, a punctat că legislația anti-fumat nu va avea efecte dacă nu este implementată pe deplin.

În România, promovarea țigărilor obișnuite este interzisă, dar producătorii desfășoară o campanie tot mai agresivă pentru recrutarea de noi utilizatori pentru țigările IQOS și Glo, de la Philip Morris, respectiv British American Tobaco.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă și fondatorul SMURD, atrage, însă, atenția că pericolul pentru sănătatea populației este unul major.

”Studiile despre efectele acestui mod de fumat încă sunt la începutul lor, iar comercianții de tutun pretind că acest mod ar fi mai «sănătos» decât fumatul clasic. Chiar dacă ar fi așa, revenirea la promovarea agresivă a tutunului sub noua formă de fumat nu va avea impact doar asupra fumătorilor clasici. Promovarea atinge și copiii, și tinerii care încă nu au început să fumeze, iar fumatul, indiferent sub ce formă, este un pericol pentru sănătatea publică și este pericol pentru orice persoană care îl practică precum și pentru persoanele din jurul ei.

Asistăm neputincioși la revenire la o ofensivă similară cu cea din anii ’90, înaintea interzicerii promovării tutunului, când promovarea avea ca țintă tinerii și copiii care reprezintă viitoarea clientelă a comercianților de tutun”, a explicat Arafat.

El a catalogat tehnologia drept ”noile aparate ale morții” și a precizat că promovarea țigărilor IQOS ar trebui interzisă: ”riscăm ca numărul fumătorilor să crească prin recrutarea generațiilor tinere care să înceapă să utilizeze direct acest nou mod crezând că este mai puțin nociv pentru sănătatea lor. Sunt convins că la nivelul UE se discută deja măsurile care trebuiesc luate pentru stoparea acestei ofensive însă nu știu dacă noi trebuie să așteptăm până se ia o decizie acolo”.