Guvernul lui Boris Johnson se confruntă cu un val de critici pentru că l-a numit în Camera Lorzilor pe afaceristul rus Evgheni Lebedev

Guvernul lui Boris Johnson se confruntă cu un val de critici pentru că l-a numit în Camera Lorzilor pe afaceristul rus Evgheni Lebedev
Foto: Facebook/Boris Johnson.

Guvernul lui Boris Johnson se confruntă cu un val de critici. Nemulțumirea englezilor este legată de numirea oligarhului rus, Evghenii Lebedev, ca membru în Camera Lorzilor a parlamentului Regatului Unit.

Fiul spionului KGB a devenit membrul Camerei Lorzilor

Afaceristul rus este și fiul spionului KGB. Prin urmare, numirea lui Lebedev în Camera Lorzilor urmează să fie examinată detaliat.

Decizia vine după ce opoziția laburistă a reușit să obțină publicarea informațiilor cu privire la aceasta, după un vot în Parlament.

Miliardarul rus este proprietarul publicațiilor London Evening Standard şi The Independent. Acesta a devenit membru pe viaţă al Camerei Lorzilor în iulie 2020, primind şi titlul de Baron Lebedev de Hampton.

În martie 2020, Comisia pentru numiri în Camera Lorzilor (HOLAC) i-a cerut lui Johnson să reevalueze nominalizarea lui Lebedev, după ce serviciile de informaţii britanice au spus că numirea acestuia ar putea crea un risc de securitate, notează digi24.

Insinuări lipsite de substanţă

Johnson a discutat cu oligarhul rus şi a cerut asigurări din partea serviciilor de informaţii, iar acestea au fost suficiente pentru ca premierul să-şi menţină decizia notează Adevărul.

Potrivit oligarhului rus, acuzaţiile care i se aduc sunt „insinuări lipsite de substanţă”. Lebedev susține că este deschis publicării rapoartelor transmise de serviciile de informaţii către HOLAC.

„Deschiderea şi transparenţa sunt piloni ai sistemului nostru democratic, aşa că salut publicarea avizului de securitate furnizat HOLAC de către servicii”, a afirmat Lebedev pe Twitter.

Urmăriți B1TV.ro și pe