Guvernul Turciei pregătește populația de criza alimentară. Cetățenii, îndemnați să mănânce mai puțin. Revolte de stradă la Ankara și Istanbul

Guvernul Turciei pregătește populația de criza alimentară. Cetățenii, îndemnați să mănânce mai puțin. Revolte de stradă la Ankara și Istanbul
Foto: Unsplash.com

Criza alimentară se apropie, iar Guvernul Turciei s-a hotărât să pregătească populația pentru ceea ce e mai rău. Astfel, cetățenii sunt îndemnați să reducă pe cât de mult posibil consumul de carne și să evite risipa de alimente. Totul se petrece pe fondul deprecierii lirei turcești, respectiv a inflației explozive.

„În loc să mâncăm 1-2 kilograme de carne pe lună, să mâncăm jumătate de kilogram. Cumpărăm 2 kilograme de roșii și jumătate din ele ajung la gunoi. Ei bine, să luăm două roșii”, a transmis Zulfu Demirbag, membru al partidului AKP, al președintelui Recep Erdogan, potrivit Euractiv.

În Turcia, inflația a ajuns la aproape 20%. Astfel, prețurile produselor alimentare de bază au crescut enorm, în timp ce veniturile salariale în moneda națională s-au devalorizat puternic. În acest context, în cursul săptămânii, au avut loc proteste antiguvernamentale în Istanbul și Ankara.

„Ve veni timpul ca Partidul Justiției și Dezvoltării să răspundă în fața poporului!”, au scandal manifestanții la adresa guvernanților.

O perioadă de foc pentru Europa

Tot mai multe proteste iau cu asalt țările europene sau ce au legături economice cu aceasta. în Olanda, în acest weekend, un protest foarte violent a avut loc pe străzile din Rotterdam împotriva restricțiilor anti-COVID, unde protestatarii au fost împușcați, iar autoritățile au fost atacate cu biciclete și artificii.

Protestele împotriva restricțiilor anti-COVID a lovit și alte țări din regiunea Benelux. Belgia a fost și aceasta lovită de un protest violent, care a făcut furori pe rețelele sociale. De asemenea, Austria a avut parte de un protest asemănător, după ce guvernul a anunțat carantinarea tuturor persoanelor, indiferent dacă sunt vaccinate sau nu, iar vaccinarea a devenit obligatorie începând cu anul următor, din februarie.

Ultima oră