În contextul creșterii riscurilor prezentate de regimul de la Kremlin la frontierele NATO, SUA a testat capacitatea de a „desfășura rapid” sisteme HIMARS pe flancul estic al Alianței demonstrând că are capacitatea de a respinge o eventuală agresiune, conform unui comunicat de presă a comandamentului armatei SUA din Europa.
Și țara noastră dispune, în prezent, de 54 instalaţii de lansare a rachetelor HIMARS.
La 26 septembrie, pe aeroporturile Spilve și Liepaja, au avut loc simultan manevre militare de desfășurare rapidă a sistemelor HIMARS.
Ca parte a exerciţiului militar „Namejs 2022”, brigada de pușcași a forțelor armate letone a simulat solicitarea partenerilor letoni de a distruge ţinte inamice și au cerut americanilor să desfăşoare în regim de urgenţă sisteme HIMARS.
Scopul manevrelor militare a fost de a testa cooperarea dintre forțele armate letone și cele ale SUA.
Astfel, nordicii au efectuat detectarea, identificarea și evaluarea țintelor, iar partenerii de peste ocean s-au ocupat de desfăşurarea rapidă a sistemelor HIMARS.
Ministerul leton al apărării a precizat că sistemele HIMARS au fost trimise la poligonul militar Skede pentru a efectua trageri în zona litorală de la Marea Baltică.
Pentru transferul HIMARS s-au folosit doua aeronave MC-130J Commando II ale Forțelor pentru Operațiuni Speciale ale SUA din Europa.
Sistemele americane de rachete cu rază lungă de acțiune HIMARS, care au înspăimântat armata rusă în războiul din Ucraina, sunt prezente și în România. Astfel, țara noastră dispune în prezent de 54 instalaţii de lansare a rachetelor HIMARS.
România efectuează, la rândul său, exerciții militare cu sistemele HIMARS.