Iahtul oligarhului rus Dmitri Pumpyansky a fost vândut pentru 37,5 milioane de dolari. Axioma a fost licitată după ce a fost reținută în Gibraltar

Iahtul oligarhului rus Dmitri Pumpyansky a fost vândut pentru 37,5 milioane de dolari. Axioma a fost licitată după ce a fost reținută în Gibraltar
Foto: Captură video

Iahtul Axioma a fost scos la licitație după ce i-a fost confiscat de guvernul din Gibraltar oligarhului rus Dmitri Pumpyansky, în baza sancțiunilor occidentale impuse pe fondul războiului din Ucraina, relatează The Guardian.

Axioma de 72,5 metri a fost confiscat de la miliardarul din oțel Dmitri Pumpyansky în martie , după sancțiuni din partea Regatului Unit, UE și SUA.

Iahtul a fost confiscat de autoritățile din Gibraltar în martie

Ambarcațiunea de lux a fost vândută unui cumpărător al cărui nume nu a fost dezvăluit, pentru suma de 37,5 milioane de dolari, aceasta fiind prima astfel de vânzare de când Rusia a declanșat invazia în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie.

Iahtul este dotat cu o piscină, o sală de cinema 3D, o sală de sport, un jacuzzi și un spa complet echipat. El nu a fost însă vândut în beneficiul Ucrainei, ci pentru banca de investiții din SUA, JP Morgan, care susține că oligarhul rus îi datorează 20,5 milioane de euro.

„Marshalul Amiralității a vândut astăzi MY Axioma după plata în instanță a 37,5 milioane de dolari de către ofertantul câștigător. Oferta a fost selectată după finalizarea unui proces de due diligence îmbunătățit, dar mareșalul Amiralității nu va dezvălui identitatea cumpărătorului”, a spus instanța într-o declarație.

Dmitri Pumpyansky a fost proprietarul și președintele producătorului de țevi de oțel

Până în luna martie a acestui an, Dmitri Pumpyansky a fost proprietarul și președintele producătorului de țevi de oțel OAO TMK, furnizor al companiei energetice de stat ruse Gazprom.

Marea Britanie a impus sancțiuni pe numele lui Pumpyansky, în contextul războiului din Ucraina, precizând că miliardarul este unul dintre oligarhii „cel mai apropiați de Putin”. Averea sa este estimată la peste 1,9 miliarde de dolari. El a fost vizat și de sancțiunile UE și SUA.

Denumit inițial Piața Roșie, iahtul care i-a aparținut lui Pumpyansky a fost construit în 2013 de Dunya Yachts, în Turcia, iar de designul său s-a ocupat Alberto Pinto. Ambarcațiunea de lux putea fi închiriată pentru 558.500 de dolari pe săptămână.

Urmăriți B1TV.ro și pe