Imagini cu Insula Șerpilor în momentul evacuării trupelor ruse: „Inamicul a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei” (FOTO)

Imagini cu Insula Șerpilor în momentul evacuării trupelor ruse: „Inamicul a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei” (FOTO)
Foto: Maxar Technologies / CNN

Comandamentul operațional Sud al forțelor armate ucrainene a distribuit o fotografie care surprinde Insula Șerpilor în momentul evacuării trupelor ruse.

În urmă cu puțin timp, Rusia a anunțat că și-a retras forțele de pe Insula Șerpilor din Ucraina, numind acțiunea un „gest de bunăvoință” pentru a permite Kievului să exporte produse agricole, potrivit Ukraîinska Pravda.

Ce spune un comandant ucrainean despre momentul evacuării

Un comandant ucrainean susține că armata rusă a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei de pe Insula  Șerpilor, după noi lovituri asupra acesteia. În fotografia distribuită pe rețelele de socializare, pot fi observate incendii, însă nu s-a stabilit încă dacă este vorba despre rezultatul „operațiunii” efectuate de ucraineni sau dacă rușii și-au aruncat propriile echipamente în aer.

„În timpul nopții, ca urmare a următoarei etape reușite a operațiunii militare cu lansarea unor lovituri de foc de către unitățile noastre de rachete și artilerie pe Insula Șerpilor, inamicul a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei cu două bărci rapide și probabil a părăsit insula”, afirmă Comandamentul operațional Sud al ucrainenilor.

„Insula Șerpilor este acum acoperită de foc, se aud explozii. Rezultatele finale ale operațiunii sunt în curs de desfășurare”, adaugă acesta.

„Mingea este în terenul Ucrainei”

„La 30 iunie, ca un gest de bunăvoință, forțele armate ruse și-au finalizat sarcinile pe Insula Șerpilor și au retras o garnizoană staționată acolo”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Anunțul a venit după ce Ucraina a lansat mai multe raiduri asupra forțelor ruse pe insula Mării Negre.

Ministerul rus al Apărării a spus că retragerea are ca scop să demonstreze lumii că „Rusia nu împiedică eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru a expedia produse agricole din Ucraina”.

Moscova a adăugat că „mingea este acum în terenul Ucrainei”, acuzând țara pro-occidentală că încă nu și-a deminat coasta Mării Negre.

Ucraina a acuzat Rusia că i-a furat cerealele, contribuind la o penurie globală de alimente cauzată de blocarea exporturilor de cereale în porturile ucrainene.

Urmăriți B1TV.ro și pe