Imaginile din satelit ridică perspectiva unui nou model de submarin nuclear de atac construit de China

Imaginile din satelit ridică perspectiva unui nou model de submarin nuclear de atac construit de China
Imaginile din satelit ridică perspectiva unui nou model de submarin nuclear de atac construit de China. Sursa Foto: Hepta/ JSC Admiralty Shipyards

Analiştii militari susțin că imaginile de satelit rare au surprins ceea ce ar putea fi un nou submarin nuclear de atac construit de China, informează Reuters.

China ar fi construit un nou model de submarin nuclear de atac

Cu toate că nu este clar dacă este vorba de un model nou de submarin sau de unul modernizat, analiştii militari urmăresc cu atenţie evoluţiile asta după ce în luna noiembrie un raport al Pentagonului a susținut că forţele navale chineze ar putea construi în următorii ani un nou submarin de atac cu lansatoare verticale de rachete de croazieră, potrivit sursei citate.

În imaginile obţinute de la furnizorul privat de imagini satelitare Planet Labs, submarinul staţionează pe un doc uscat în portul Huludao, din provincia Liaoning,

De asemenea, suprastructura navei este acoperită cu prelate, deși imagini atât de clare cu submarine aflate la suprafaţă sunt rar întâlnite.

Submarinul a fost vizibil între 24 aprilie şi 4 mai, docul fiind ulterior inundat.

Collin Koh: Există mult interes pentru o posibilă nouă clasă de submarine

Collin Koh, expert în securitate din Singapore, a transmis că în ultimul timp există mult interes pentru o posibilă nouă clasă de submarine de atac chineze, menite să vâneze alte submarine și nave, ce au o capacitatea de a lansa rachete ghidate.

Imaginile „sunt foarte interesante, dar este încă foarte greu să fim siguri dacă avem de a face cu un model modificat pentru testări sau cu o nouă clasă de submarine”, a explicat expert în securitate.

Potrivit lui Jeffrey Lewis, profesor specializat pe controlul armamentelor la Institutul de studii internaţionale Middlebury din Monterey (California), este plauzibil ca recentele imagini să dezvăluie o nouă clasă de nave, mai ales având în vedere raportul Pentagonului, dar rămân foarte multe semne de întrebare, relatează Digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe