Excedentul de cont curent al Rusiei a crescut cu aproape 86% în 2022 faţă de 2021 şi a ajuns la 227,4 miliarde de dolari, în pofida eforturilor Occidentului de a izola economia rusească, arată Reuters.
Excedentul de cont curent al Rusiei a atins un nivel record în 2022, a anunțat marți banca centrală, în condițiile în care scăderea importurilor și exporturile solide de petrol și gaze au menținut fluxul de valută, în ciuda eforturilor occidentale de a izola economia rusă.
Contul curent al Rusiei – măsoară diferența dintre toți banii care intră într-o țară prin comerț, investiții și transferuri, și ceea ce iese din țară – a ajuns la 227,4 miliarde de dolari, cu 86% mai mult decât în 2021.
Importurile rusești au scăzut brusc anul trecut, pe fondul unui exod al firmelor occidentale după ce Occidentul a impus sancțiuni radicale Moscovei pentru invazia sa în Ucraina.
Dar Kremlinul a încercat să înlocuiască veniturile pierdute din exporturile sale de petrol și gaze către Europa cu un pivot către China, India și alte țări asiatice.
Comerțul dintre Rusia și China a atins anul trecut un nivel record de 190 de miliarde de dolari, potrivit datelor vamale chineze.
Pe măsură ce importurile au scăzut, balanța comercială a Moscovei – diferența dintre exporturile și importurile totale – a crescut la 282,3 miliarde de dolari în 2022, de la 170,1 miliarde de dolari în anul precedent.
Banca centrală a declarat că prețurile mai mari ale materiilor prime pe parcursul anului 2022 au contribuit la creșterea contului curent, în timp ce importurile s-au redresat lent în a doua jumătate a anului.
Veniturile de export ale Rusiei vor fi supuse unei noi presiuni în 2023, deoarece sancțiunile occidentale și japoneze asupra petrolului rusesc vor intra pe deplin în vigoare.
Grupul celor șapte economii majore va extinde embargoul asupra petrolului dincolo de țiței pentru a include produsele petroliere rusești începând cu 5 februarie.
Analiștii spun că acest lucru ar putea duce la o reducere a producției de petrol rusesc de până la 1 milion de barili pe zi (bpd) în primul trimestru din 2023.
O prognoză oficială prevede că producția de produse petroliere a Rusiei va scădea brusc în acest an la 230 de milioane de tone, de la 272 de milioane, potrivit unei surse rusești de rang înalt.