Tempoul operațiunilor militare în teren a scăzut după retragerea forțelor ruse din Herson și nu există o ofensivă puternică din partea niciunei armate, a declarat un înalt oficial NATO pentru G4Media.ro.
Cât despre perspectiva pentru următoarele 8-10 săptămâni, oficialul respectiv spune că trupele ruse și-ar putea consolida liniile de apărare și s-ar putea concentra pe oprirea contraofensivei ucrainene și pe menținerea controlului în teritoriile cucerite. În opinia sa, președintele rus Vladimir Putin are acum nevoie de timp, iar elitele ruse au interpretat retragerea din Herson ca pe un eșec.
Oficialul susține că în primăvară se anticipează o ofensivă puternică din partea Rusiei, axată preponderent pe atacuri aeriene cu ajutorul dronelor iraniene. Noii recruți nu vor schimba foarte mult situația din teren, rolul lor fiind mai degrabă acela de a umple golurile din armata regulată.
Nu există mișcări care să trădeze iminența folosirii armamentului nuclear, fie el și tactic.
Explicația pentru eșecul din teren al forțelor ruse versus o coordonare mai bună a ucrainenilor ar putea fi lanțul de comandă stabilit la Kremlin. Spre exemplu, comandantul unei unități din teren nu lua decizia fără să discute cu superiorul ierarhic – prin contrast, militarii ucraineni au avut mai multă libertate de decizie, în funcție de realitatea de la fața locului.
Potrivit oficialului NATO, nu există sub nicio formă perspective de negocieri de pace.
Alți oficiali ai Alianței au spus pentru G4Media că aliații pun la cale în această perioadă un plan de ajutor pentru Ucraina pe următorii 10 ani. Câteva dintre măsuri ar fi refacerea infrastructurii și ajutorul psihologic pentru militari și familiile lor.