Înaintarea forțelor ruse în Ucraina stagnează, spune Pentagonul: „În mod clar nu erau pregătite să fie în situația în care sunt după trei săptămâni”

Înaintarea forțelor ruse în Ucraina stagnează, spune Pentagonul: „În mod clar nu erau pregătite să fie în situația în care sunt după trei săptămâni”
Separatiștii susținuți de Rusia, în uniforme militare, dar fără însemne, fotografiați pe 1 martie 2022 în zona teritoriilor separatiste din estul Ucrainei. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Departamentul Apărării din SUA spune că înaintarea forțelor ruse în Ucraina practic stagnează. Totodată, Pentagonul s-a arătat de părere că moralul militarilor ruși din anumite unități este la un nivel scăzut, transmite BBC.

Pentagonul spune că înaintarea forțelor ruse Ucraina stagnează

„În mod clar nu erau pregătiți să fie în situația în care sunt după trei săptămâni (de invazie) – practic, blocați în țară pe multiple axe, chinuindu-se să se alimenteze și să își hrănească trupele, și să le furnizeze arme și muniție, întâlnind o rezistență ucraineană foarte hotărâtă”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului.

Forțele militare ale Federației Ruse au înregistrat un succes recent, când au capturat localitatea Izyum din estul Ucrainei, însă Pentagonul consideră că în anumite unități moralul militarilor ruși este la un nivel scăzut, marcat de o conducere slabă și de lipsa de informații.

Potrivit oficialului, trupele invadatoare au discutat despre reaprovizionare și resurse, un semn că sunt îngrijorate de cât vor putea să reziste, însă deocamdată nu au adus forțe sau resurse suplimentare.

Cu tot mai multe victime în rândul populației civile din Ucraina, președintele american Joe Biden a avut o schimbare de ton și l-a numit „criminal de război” pe omologul său rus, Vladimir Putin, potrivit CNN. Anterior, liderul SUA evitase să catalogheze atrocitățile drept „crime de război”, invocând anchetele internaționale care sunt în desfășurare.

„Consider că este un criminal de război”, a declarat președintele Joe Biden la Casa Albă, miercuri, după discursul istoric pe care l-a susținut liderul ucrainean Volodimir Zelenski în fața congresului SUA, când a acuzat Federația Rusă că a pornit o ofensivă brutală împotriva valorilor umane de bază.

Urmăriți B1TV.ro și pe