Încă două nave cu cereale au plecat din Ucraina iar un al treilea port a fost deschis

Încă două nave cu cereale au plecat din Ucraina iar un al treilea port a fost deschis
Foto: Pixabay

Alte două nave, care transportau porumb și soia, au plecat luni din porturile ucrainene de la Marea Neagră, au anunțat Turcia și Ucraina, ajungând la zece de când prima navă a plecat săptămâna trecută, în cadrul unui acord cu Rusia pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene.

Până în prezent, aproximativ 243.000 de tone de porumb au fost exportate din Ucraina

Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat acordul luna trecută, după ce au fost avertismente că oprirea transporturilor de cereale cauzată de invazia Rusiei în Ucraina ar putea duce la o penurie alimentară severă și chiar la izbucnirea foametei în unele părți ale lumii.

Nava Sacura, care a plecat din Pivdennyi, transportă 11.000 de tone de soia către Italia, a anunțat luni Ministerul turc al Apărării, în timp ce nava Arizona, care a plecat din Chornomorsk, transportă 48.458 de tone de porumb către Iskenderun, în sudul Turciei.

Separat, nava Polarnet, care a plecat vineri, a ajuns luni dimineață la destinația sa finală în Derince, în nord-vestul Turciei, marcând finalizarea primului transport de când au fost relansate exporturile.

Până în prezent, aproximativ 243.000 de tone de porumb au fost exportate din Ucraina pe șapte nave de la prima plecare care a avut loc în data de 1 august, potrivit unei centralizări Reuters a datelor de la Ministerul turc al Apărării.

Cel de-al treilea port ucrainean inclus în acord a fost în sfârșit pus în funcțiune

Celelalte nave transportau 11.000 de tone de soia, 6.000 de tone de ulei de floarea-soarelui și 45.000 de tone de făină de floarea-soarelui.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a confirmat că ultimele două nave au plecat luni, adăugând că Pivdennyi, cel de-al treilea port ucrainean inclus în acord, a fost în sfârșit pus în funcțiune ca parte a inițiativei.

Kubrakov declarase anterior că deschiderea Pivdennyi va crește capacitatea totală de export a Ucrainei până la trei milioane de tone pe lună.

Pe timp de pace, Ucraina exporta până la șase milioane de tone de cereale pe lună din porturile sale de pe coasta Mării Negre și a Mării Azov.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)
18:02 - George Simion i-ar fi tăiat microfonul Dianei Șoșoacă la protestul din Piața Victoriei. Senatoarea s-a înfuriat: „Ăsta e Simion. Trădătorul. Și-a bătut joc de AUR. Rușine!” (GALERIE FOTO)