Patru persoane au murit, în sudul Ucrainei, după izbucnirea unui incendiu într-o unitate spitalicească în care sunt tratați bolnavii de COVID-19. Mai exact, este vorba despre o secție de terapie intensivă de la Spitalul clinic regional pentru boli infecțioase din Zaporizhzhia, iar printre cei decedați se numără un tânăr doctor și trei pacienți. Alți doi pacienți au suferit arsuri și s-au intoxicat, a precizat Ministerul ucrainean de Interne, potrivit Euronews.
Flăcările au izbucnit, în noaptea de miercuri spre joi, la parterul spitalului cu cinci etaje, unde erau tratați pacienții cu simptomatologie respiratorie acută de COVID-19.
Serviciile de urgență au sosit la fața locului și au început imediat demersurile pentru evacuarea a opt persoane din calea flăcărilor, inclusiv a celor doi pacienți răniți. Autoritățile au anunțat că focul a fost stăvilit și lichidat la ora locală 00:19.
A fost demarată o anchetă pentru a cerceta o eventuală „încălcare a regulilor de securitate la incendiu” și pentru a stabili cauza exactă a flăcărilor, a mai confirmat ministerul ucrainean.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, și-a exprimat condoleanțele pentru familiile îndurerate, printr-o postare pe Facebook.
Ulterior, parchetul general ucrainean a anunțat că l-a reținut pe principalul responsabil al spitalului în ceea ce privește aplicarea standardelor de stingere a incendiilor. Examinările medico-legale au scos la iveală că toate cele patru victime au murit din cauza șocului provocat de arsuri.
„Lucrul cel mai de speriat este că această tragedie s-a întâmplat în spital, într-un loc în care oamenii se însănătoșesc”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, adăugând că „statul va corecta situația astfel încât să prevină” tragedii similare în viitor.
La ordinul președintelui, Maxim Stepanov, ministrul ucrainean al Sănătății, a zburat urgent în regiune.
„Ofițerii de aplicare a legii stabilesc cauzele incendiului din clădire, iar autorii acestei tragedii vor fi aduși în fața justiției în conformitate cu rezultatele anchetei”, a adăugat Stepanov.
Hans Kluge, directorul Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, s-a arătat „întristat” de „incendiul tragic” și și-a exprimat solidaritatea față de Ucraina, pe Twitter.
Tragedia vine în contextul în care, luna trecută, cel puțin 15 persoane erau ucise după izbucnirea unui incendiu la un azil de bătrâni din Harkov, oraș din estul Ucrainei.
Totodată, Euronews a amintit că în vecinătatea Ucrainei, în România, mai multe persoane au murit după izbucnirea unui incendiu vinerea trecutăla Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș și că în următoarea zi, sâmbătă, sute de persoane au protestat la Ministerul Sănătății.