Înfrângere grea pentru partidul cancelarului Olaf Scholz, în alegerile regionale din Germania: Social-democrații s-au clasat abia pe locul 3

Înfrângere grea pentru partidul cancelarului Olaf Scholz, în alegerile regionale din Germania: Social-democrații s-au clasat abia pe locul 3
În imagine: Cancelarul german Olaf Scholz. Partidul său, SPD, a înregistrat o înfrângere la alegerile regionale din landul Schleswig-Holstein. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Bernd von Jutrczenka

Partidul Social Democrat (SPD), condus de cancelarul german Olaf Scholz, a suferit o înfrângere grea în alegerile regionale din landul Schleswig-Holstein, clasându-se abia pe locul al treilea. Scrutinul a fost câștigat de creştin-democraţii (CDU) fostului cancelar Angela Merkel, arată sondaje la ieşirea de la urne, citate de AFP.

Alegeri regionale în Germania. CDU pe primul loc, SPD, abia pe 3

SPD, care conduce coaliţia de guvernare pe care a format-o cu Verzii şi liberalii, a obţinut între 15,5% şi 16% din voturi. Astfel, partidul lui Scholz a pierdut circa 12 procente faţă de acum cinci ani. Asta l-a determinat pe Kevin Kühnert, secretarul general al partidului, să spună că nu este „o seară electorală bună”.

Pe primul loc s-a clasat CDU, care a câştigat între 41% şi 43% din voturi, cu 9 – 11% mai mult față de scrutinul din 2017.

Pe locul 2 s-au situat Verzii, care au obținut între 17% şi 19,5%. Din landul Schleswig-Holstein privine chiar vicecancelarul şi ministrul Economiei şi Climei, ecologistul Robert Habeck. Acesta a cerut formarea unei alianţe regionale cu CDU pentru a guverna landul.

Liberalii din FDP au obţinut 7% din voturi.

Alegeri, de data aceasta parlamentare, au avut loc în weekend în Irlanda de Nord. Ele au fost câștigate de partidul naționalist Sinn Fein.

Primul test electoral al anului în Germania, o victorie pentru SPD

Agerpres amintește că primul test electoral în Germania a fost în landul Saarland, la sfârșitul lunii martie, scrutin în care partidul cancelarului Scholz a obținut 43% din voturi.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a câștigat doar 27,5%, în condițiile în care era obişnuită în ultimele două decenii să câştige alegerile din acest land.

Astfel, SPD şi CDU își continuă în acest land tradiţionala lor coaliţie de guvernare.

În schimb, Verzii şi formaţiunea de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania abia au trecut pragul electoral de 5%, iar stânga radicală Die Linke a pierdut circa 10 procente față de algerile precedente, înregistrând doar 2,7%.

Urmăriți B1TV.ro și pe