Investigație tulburătoare: TikTok profită din fluxurile live ale familiilor care cerșesc

Investigație tulburătoare: TikTok profită din fluxurile live ale familiilor care cerșesc
Sirienii din lagăre cerșesc pe Tik Tok / Sursa: Captură video TikTok

Familiile strămutate din taberele siriene pledează pentru donații pe TikTok, în timp ce corporația păstrează până la 70% din bani, se arată într-o dureroasă investigație făcută de BBC.

Pe platforma de rețele sociale, copiii petrec ore întregi transmițând în direct în timp ce apelează la bunuri digitale cu valoare monetară.

S-a descoperit că, în timp ce fluxurile câștigau până la 1000 de dolari (aproximativ 5000 de lei) pe oră, persoanele care trăiau în lagăre primeau doar o mică parte din această sumă.

TikTok a promis că va acționa rapid pentru a opri „cerșetoria de exploatare”

Compania a spus că nu a permis acest tip de conținut pe platforma sa și că, mai mult, comisionul lor pentru cadourile digitale a fost considerabil mai mic de 70%. Cu toate acestea, a ales să nu confirme suma exactă.

Clipuri apărute anul acesta pe rețea afișează familii dintr-o tabără siriană ce au umplut finalmente feed-urile TikTok ale utilizatorilor, obținând reacții mixte – sprijin de la unii spectatori și îngrijorări legate de fraudă din partea altora.

Echipamente puse la dispoziție pentru cerșit online pe TikTok

În lagărele din nord-vestul Siriei, investigația a adus la lumină și existența unor așa numiți „intermediari TikTok” care au oferit familiilor telefoanele și echipamentele pentru a intra în direct.

Intermediarii au susținut că au relații cu organizații legate de TikTok din China și Orientul Mijlociu care le-au oferit familiilor acces la conturile lor TikTok. Aceste firme fac parte din campania globală de recrutare a TikTok pentru transmiteri live, care își propune să crească utilizarea aplicației.

Oamenii se umilesc online pentru niște bani pe care nici măcar nu îi primesc în mare majoritate / Sursa: Captură video YouTube

Bani serioși din rugămințile oamenilor din lagăre în direct pe rețeaua chineză

Deși cadourile pe care le solicită sunt virtuale, telespectatorii trebuie să plătească bani reali pentru ele, care pot fi apoi scoși din aplicație cash. Utilizatorii livestream-ului pot mulțumi sau pot da bacșiș creatorilor de conținut trimițându-le cadouri, care pot varia de la câțiva cenți pentru trandafiri virtuali la 500 de dolari sau mai mult pentru un leu virtual.

Pentru a testa cum funcționează mecanismul și care este drumul banilor, una dintre instituțiile media afiliate TikTok a primit un apel de la un reporter din Siria care pretindea că locuiește în lagăre. În timp ce din Londra s-au trimis cadouri TikTok în valoare totală de 106 dolari dintr-un alt cont, reporterul și-a deschis și el profilul obținut și a intrat în direct. Contul de test sirian avea un sold de 33 de dolari la încheierea webcast-ului. 69% din valoarea cadourilor fusese confiscat de TikTok.

TikTok neagă acuzațiile, dar banii se duc în mare majoritate tot spre companie în continuare

Regulile TikTok prevăd că, pentru a putea intra în direct, trebuie să aveți 1.000 de urmăritori, să vă abțineți de la solicitarea activă de cadouri și să „evitați rănirea, punerea în pericol sau exploatarea” copiilor din rețea. Cu toate acestea, TikTok a evaluat că niciunul dintre cele 30 de conturi care afișează copii cerșetori nu și-a încălcat regulile atunci când investigatorii BBC au folosit mecanismul din aplicație pentru a-i raporta.

Toate conturile au fost blocate de TikTok după ce reporterii au contactat imediat firma pentru comentarii. Într-o declarație, gigantul chinez a spus: „Am luat măsuri imediate și riguroase ca răspuns la dovezile și afirmațiile aduse în atenția noastră. Ne consolidăm reglementările globale împotriva cerșetoriei exploatatoare, iar acest tip de conținut nu este permis pe site-ul nostru.”

Cu toate acestea, nu există multe posibilități de a câștiga bani în tabere în afară de cerșitul online. În fiecare zi, sute de familii continuă să fie live, iar TikTok continuă să primească majoritatea donațiilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe