Învingători și învinși după alegerile locale. Analiza sociologului Barbu Mateescu

Învingători și învinși după alegerile locale. Analiza sociologului Barbu Mateescu
Captură Video TVR Cluj

Sociologul Barbu Mateescu a susținut că alegerile locale de duminică au arătat că peisajul politic românesc este unul foarte complex. Per total, trendul e în defavoarea PSD și în favoarea USR-PLUS, iar PNL e într-un echilibru. În opinia sa, probabil la alergile parlamentare vom vedea care este exact raportul de forțe dintre partide.

Analiza lui Barbu Mateescu asupra alegerilor locale

Barbu Mateescu a afirmat, pentru Agerpres, că sunt zone în care se remarcă o rivalitate puternică între PNL și USR-PLUS, dar sunt și altele în care conflictul este între PSD și PNL.

„Vorbim de un peisaj foarte complex. În Transilvania scena politică este conturată. Deja devine evidentă o competiţie foarte puternică între USR-PLUS şi PNL, care deja s-a soldat cu înfrângerea unor primari PNL în funcţie. În Moldova vorbim despre o altă dualitate, un conflict foarte puternic între PSD şi PNL. Se confirmă faptul că PSD nu mai are aceeaşi dominaţie asupra Moldovei pe care o avea altădată, deşi, acum, la locale, a obţinut câteva victorii importante. Jocul, disputa există acolo”, a declarat Barbu Mateescu.

Acesta a mai afirmat că în zona Munteniei, în afară de București, care este un caz special, au fost nişte surprize neplăcute pentru PSD, partid care până acum domina zona.

Mateescu a susținut că social-democrata Lia Olguța Vasilescu a câștigat Primăria Craiova, dar cu un scor „foarte slab” și doar pentru că PNL și USR-PLUS nu au făut front comun ca în alte localități.

Relevantă în context este șiînfrângerea suferită de social-democrați la Constanța.

„Şi, dacă adăugăm la peisajul acesta şi ce s-a întâmplat la Bucureşti, vedem că nu avem o imagine unitară a scenei politice din România care se mişcă, trendul este în favoarea USR PLUS şi în defavoarea PSD. PNL pierde în unele locuri şi câştigă în altele şi per total situaţia se echilibrează”, a mai spus sociologul, pentru Agerpres.

El a mai ținut să atragă atenția că la alegerile locale nu au putut vota cei care la europarlamentare sau la prezidenţiale votează pe liste suplimentare, precum studenții sau chiriașii.

Barbu Mateescu: Probabil la alegerile parlamentare vom vedea raportul de forțe dintre partide

Întrebat dacă rezultatul la alegerile de duminică ne poate da informații despre evoluțiile de la alegerile parlamentare, sociologul a explicat: „foarte multe lucruri depind de o informaţie care va fi disponibilă probabil mâine şi anume scorul naţional, luând în calcul toate voturile din ţară, pentru consiliile judeţene”.

„Probabil că acolo o să vedem exact care este raportul de forţe dintre PNL, PSD şi USR PLUS, fiind probabil ca ierarhia să fie cea pe care am spus-o acum, dar diavolul se ascunde n detalii, adică diferenţa în procente, de exemplu dintre PNL şi PSD sau în cazul în care PSD trece peste PNL, cu atât mai mult, avantajul PSD din acest punct de vedere, lucrurile acestea fiind foarte importante în vederea parlamentarelor”, a mai declarat sociologul Barbu Mateescu, pentru Agerpres.