Ioan Stanomir: Discuțiile dintre soldații ruși și soțiile lor despre ce trebuie să fure aceștia din casele ucrainenilor reprezintă o continuitate istorică

Ioan Stanomir: Discuțiile dintre soldații ruși și soțiile lor despre ce trebuie să fure aceștia din casele ucrainenilor reprezintă o continuitate istorică
Imagine de la un protest din Munchen, Germania, în sprijinul Ucrainei și împotriva războiului declanșat de Vladimir Putin. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Peter Kneffel

Profesorul universitar Ioan Stanomir a declarat că discuțiile dintre soldații ruși și soțiile lor despre ce trebuie să fure aceștia din casele ucrainenilor nu reprezintă vreun accident, ci o continuitate istorică. Dacă despărțirea de comunism nu se produce total, a explicat profesorul, atunci efectele se pot manifesta chiar și la decenii după dispariția acestuia. „Continuitatea comunismului este încă şi mai perversă decât ne putem imagina”, a mai spus Stanomir.

Discuțiile dintre soldații ruși și soțiile lor privind jafurile în Ucraina, o „continuitate istorică”

„Despărţirea de comunism, dacă nu este realizată, poate produce efecte la decenii după dispariţia sa. Lumea a fost consternată să vadă că soldaţii ruşi din Ucraina sunt pasionaţi de treningurile pe care le fură, de televizoare şi au conversaţii cu consoartele lor de ce trebuie să fure din casele jefuite.

Este un accident? Aş spune că nu. Este mai degrabă o continuitate istorică. Pentru că în momentul în care Lenin şi colegii săi au dat drumul acestei energii destructive fără precedent în istoria umanităţii ei au creat un imens precedent de care cei care săvârşesc astăzi atrocităţile în Ucraina ţin seama aproape inconştient”, a explicat Stanomir, la Bookfest, potrivit Agerpres.

Profesorul a dat apoi o explicație și pentru atrocitățile pe care le comit rușii în Ucraina: „în momentul în care ţi se explică că omul din faţa ta nici măcar nu mai este om şi trebuie deposedat de tot, de la demnitate până la proprietate, piedicile morale încetează să mai aibă vreo relevanţă”

Stanomir, despre „monstruozităţile care se petrec în vecinătatea noastră”

„Şi, de fapt, nici nu este corect să vorbim de piedici morale, pentru că există două tipuri de morală: există o morală comunistă şi există o morală reacţionară. Iar binele şi răul sunt întotdeauna legate de un context al luptei de clasă şi al forţelor care animă societatea.

Încât atunci când vedem aceste monstruozităţi care se petrec în vecinătatea noastră imediată trebuie să înţelegem un lucru elementar: continuitatea comunismului este încă şi mai perversă decât ne putem imagina, iar un regim precum cel al lui Vladimir Putin, atât de capitalist în aparenţă, este, alături de cel al Republicii Populare Chineze, unul dintre avatarurile în care această energie infernală a comunismului se poate regăsi”, a mai declarat profesorul Ioan Stanomir.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”