O acțiune militară a Federației Ruse în Transnistria, în momentul de față, este exclusă, s-a arătat de părere col. (r) Ion Petrescu, analist militar, joi, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
Analistul militar român a explicat că Transnistria este o problemă a Chișinăului, nu a Ucrainei.
„Ceea ce se tot vehiculează în anumite zone, că ar fi bine Ucraina să fie lăsată să intre în Transnistria și în două-trei ore rezolvă ei problema Transnistria. Ar fi cea mai mare greșeală a guvernului de la Chișinău. Ucraina să stea la ea acasă, Transnistria este o problemă a guvernului de la Chișinău. Uniunea Europeană a promis sprijin. Președintele Joe Biden a reușit să obțină pentru Maia Sandu aplauzele celor de la Varșovia”, a spus Ion Petrescu.
El a vorbit și despre discuțiile purtate de Maia Sandu cu Joe Biden și Klaus Iohannis, cu care s-a întâlnit chiar joi la București.
„Eu sunt convins că în discuțiile între patru ochi cu președintele Joe Biden, la Varșovia, și apoi astăzi, la București, cu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-au discutat și aspecte care nu sunt de interes public, dar merg pe ideea de a ajuta Republica Moldova să își întărească securitatea. Pentru că acum contează ce se poate face înainte de a apărea o surpriză strategică – și această surpriză strategică deocamdată nu poate să apară, din două motive”, spune Ion Petrescu.
„În primul rând, dacă ar fi să vină pe cale terestră militarii armatei ruse, ar trebui întâi să debarce la Odesa, numai că litoralul din fața acestui oraș este minat, apele maritime din largul acestui oraș sunt minate, deci venirea pe cale terestră, pe moment, nu e posibilă. Un desant în Transnistria, cu aducerea marilor avioane de transport rusești și, în același timp, cu folosirea unui număr important de parașutiști, iar este puțin probabil pentru că avioanele ar fi doborâte de artileria ucraineană, iar soldații mitraliați pe timpul parașutării la sol”, a explicat analistul militar.
„O acțiune militară a Federației Ruse în Transnistria, în momentul de față, practic, este exclusă. Sigur că vor continua declarațiile amenințătoare de la Kremlin, declarațiile neavenite ale unor oficiali de la Duma de Stat, și presiunea aceasta psihologică se va simți în viața de zi cu zi a cetățenilor europeni din Republica Moldova, dar Republica Moldova nu este singură”, a mai spus Ion Petrescu.