Iran ar putea boicota Jocurile Olimpice de la Londra

Iran ar putea boicota Jocurile Olimpice de la Londra
Iran a depus o plângere oficială la Comitetul Olimpic Internațional (CIO) amenințând că va boicota Jocurile Olimpice de la Londra dacă organizatorii nu vor schimba logo-ul oficial al competiției, informează The...

Iran a depus o plângere oficială la Comitetul Olimpic Internațional (CIO) amenințând că va boicota Jocurile Olimpice de la Londra dacă organizatorii nu vor schimba logo-ul oficial al competiției, informează The Guardian.

Guvernul de la Teheran susține că elementele logo-ului pot fi rearanjate în așa fel încât să formeze cuvântul “Zion”, termenul biblic ce se referă la Ierusalim.

Logo-ul lansat în 2007 și care a costat 400.000 de euro a fost ținta mai multor contestații. Cei care au văzut acest simbol susțin că seamănă cu o svastică în timp ce alte persoane cred că ar putea fi interpretat drept un act sexual.

Iranienii spun că logo-ul este un simbol al rasismului și reprezintă o conspirație voalată pro-israeliană. Dacă cererea Teheran-ului nu va fi îndeplinită, sportivii iranieni nu vor fi lăsați să participe la Jocurile Olimpice din Londra.

„Folosirea cuvântului Zion în logo-ul Jocurilor Olimpice din 2012 este o acțiune dizgrațioasă și contrară valorilor Jocurilor Olimpice. Nu e nicio îndoială că această neglijență poate afecta prezența unor țări la JO, în special a Iranului”, se arată în scrisoarea oficială a Iranului.

Oficialii CIO au confirmat plângerea depusă de Iran însă neagă complet acuzațiile de rasism sau campanie pro-israeliană.

„A fost lansat în 2007 după teste și consultări. Suntem surprinși că această plângere a fost făcută abia acum”, a menționat un reprezentant al Comitetului Olimpic Internațional.

Logo-ul editiei 2012 a Jocurilor Olimpice