Italia: Dacă NATO nu preia iniţiativa în Libia, va trebui să ne asumăm controlul bazelor

Italia: Dacă NATO nu preia iniţiativa în Libia, va trebui să ne asumăm controlul bazelor
Ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, a declarat luni că NATO trebuie să preia comanda operaţiunilor militare în Libia, sugerând că, în caz contrar, Italia ar putea să nu mai autorizeze ...

Ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, a declarat luni că NATO trebuie să preia comanda operaţiunilor militare în Libia, sugerând că, în caz contrar, Italia ar putea să nu mai autorizeze utilizarea bazelor sale aeriene, relatează AFP. „Dacă NATO nu asigură rapid coordonarea operaţiunilor militare, va trebui să studiem un mijloc prin care Italia să îşi asume ea însăşi responsabilitatea controlului bazelor” situate pe teritoriul său, a declarat ministrul italian la finalul unei reuniuni de la Bruxelles pe tema situaţiei din Libia.

„NATO trebuie să preia iniţiativa”, a insistat şeful diplomaţiei italiene, exprimându-şi regretul că fiecare ţară din cadrul coaliţiei acţionează fără să îşi informeze partenerii.

„Toţi membrii coaliţiei au nevoie să ştie ce fac ceilalţi, iar NATO are experienţă în acest lucru”, a declarat oficialul.

„Dacă există o multiplicare a comandamentelor, Italia îşi va asuma responsabilitatea de a controla ea însăşi utilizarea bazelor sale aeriene”, a adăugat Frattini.

„Nu este momentul să ne divizăm” în cadrul coaliţiei, a spus ministrul italian de Externe.

La rândul său oficialii norvegieni au declarat că vor începe misiunea în Libia doar după ce problema comandamentului va fi clarificată.

Vezi aici poziția Norvegiei privind operațiunile militare în Libia

O serie de state din cadrul NATO, precum Turcia sau Franţa, refuză ca Alianţa Nord-Atlantică să se afle în prima linie a intervenţiei în Libia, de teamă că ar putea pierde susţinerea ţărilor arabe.

La finalul summit-ului de la Paris de sâmbătă, premierul italian Silvio Berlusconi a anunţat punerea la dispoziţie a bazelor aeriene italiene, dar fără să excludă o participare mai importantă în cea de a doua fază.