Italia: Protest anti-restricții, marcat de violențe, la Florența. „Suntem muncitori înfometaţi! Ruşine!”, „Vrem să muncim!”, au scandat manifestanții (VIDEO)

Italia: Protest anti-restricții, marcat de violențe, la Florența. „Suntem muncitori înfometaţi! Ruşine!, Vrem să muncim!, au scandat manifestanții (VIDEO)
Foot: captură Twitter

Sute de oameni au ieșit în stradă vineri seară, la Florența, protestând față de măsurile restrictive impuse de autoritățile italiene pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Manifestația a fost marcată de ciocniri violente între unii demonstranți și forțele de ordine.

Porteste violente la Florența: Oamenii au ieșit înstradă pentru a contesta restricțiile impuse de autorități

Unii protestatari au atacat poliţiştii cu sticle, pietre și chiar cocktail-uri Molotov. Vitrine sparte, camere de supraveghere avariate, ghivece stradale răsturnate, asta a rămas în urma violențelor care s-au desfășurat timp de câteva ore, vineri seară, pe mai multe străzi care duc către centrul orașului Florența, potrivit jurnaliștilor La Repubblica.

Primarul din Florența: Există o minoritate de oameni care vine cu intenția de a provoca ciocniri și violență

Manifestația neautorizată a vizat restricţiile impuse de autorităţii din cauza pandemiei de coronavirus. Primarul oraşului susţine însă că în spatele manifestaţiilor s-ar afla mişcări neofasciste.

„Ne-au făcut să trăim o noapte suprarealistă, teribilă și dureroasă la Florența. Nu așa se exprimă argumentele, nu așa se exprimă suferința. Este doar violență ca scop în sine, gratuită. Cei care desfigurează Florența trebuie să plătească pentru ceea ce au făcut”, a scris primarul Dario Nardella într-un mesaj publicat pe Facebook.

„Există o minoritate de oameni care vine cu intenția de a provoca ciocniri și violență. Eu am văzut și oameni care au vrut să demonstreze pașnic. Ceea ce mă face să sufăr cel mai mult, dar mă și înfurie este să-i văd pe cei care încearcă să exploateze această furie, ceea ce este inacceptabil”, a mai declarat primarul, la un post de televiziune, potrivit aceleiași surse.

Protest la Florența: „Suntem muncitori înfometaţi! Ruşine!”, „Vrem să muncim!”, au scandat manifestanții

Italia: Protest anti-restricții, marcat de violențe, la Florența

Manifestanții au scandat: „Nu suntem extremişti, nici fascişti, suntem muncitori înfometaţi!”

„Nu suntem extremişti, nici fascişti, suntem muncitori înfometaţi! Ruşine!”, „Vrem să muncim!”, au fost unele dintre mesajele scandate de manifestanți.

La rândul său, președintele regiunii Toscana, Eugenio Giani, și-a exprimat respectul față de ”muncitorii, companiile, întreprinderile care au închis forțat magazinele sau le deschid parțial din cauza pandemiei” și a dat asigurări că se află în dialog cu acești oameni care nu au nimic de-a face cu ”micile grupuri” care au comis acte de violență.

”Cetățenii din Florența și Toscana cu siguranță nu se înclină în fața violenței, ci vor fi uniți pentru a face față împreună situației de urgență, așa cum au făcut-o mereu (…) în cele mai dificile momente ale istoriei!”, a mai spus Eugenio Giani.

Potrivit autorităților din Florența, aproximativ 600 de oameni au ieșit în stradă vineri seară, printre aceștia numărându-se proprietari de restaurante, persoane rămase fără loc de muncă în urma restricțiilor impuse de autorități, simpatizanţi ai echipelor de fotbal, dar și militanţi de extremă-dreapta.

Manifestații violente au avut loc și la Barcelona

Proteste violente au avut loc, vineri seară, și laBarcelona, după anunțarea unei noi perioade de carantină, menită să stopezerăspândirea noului coronavirus. Manifestația care se anunța pașnică a degenerat într-o confruntare violentă între protestatari și forțele de ordine.