Italia va trimite avioane pentru a participa la acţiunea militară din Libia

Italia va trimite avioane pentru a participa la acţiunea militară din Libia
Premierul Silvio Berlusconi a aprobat participarea avioanelor italiene la misiunea NATO din Libia, cu precizarea că acestea vor lua parte la acţiunea militară cu ţintă precisă. Anunţul ar putea fi interpretat ca...

Premierul Silvio Berlusconi a aprobat participarea avioanelor italiene la misiunea NATO din Libia, cu precizarea că acestea vor lua parte la acţiunea militară cu ţintă precisă.

Anunţul ar putea fi interpretat ca un gest de bunăvoinţă din partea Romei, în condiţiile în care Italia şi Franţa trec prin momente tensionate, şi vine în ajunul unui summit important, la care va participa preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy.

Iniţial Italia a spus că nu va particip la misiunea NATO, decât punând la dispoziţie bazele aeriene ale ţării.

Atitudinea şovăielnică a premierului Silvio Berlusconi poate fi explicată prin faptul că nu a dorit niciodată, în mod ferm, o participare la acţiunea militară împotriva Libiei, o fostă colonie italiană, cu atât mai mult, cu cât dincolo de interesele economice, a întreţinut relaţii cordiale cu liderul libian Muammar Gaddafi.

Între timp, NATO continuă să atace teritoriul libian, iar ultimul atac a vizat chiar birourile liderului de la Tripoli. Colonelul Gaddafi a scăpat din nou teafăr din atac, dar fiul său, Shaif al-Islam a condamnat atacul laş şi misiunea, în general.

Mandatul pe care NATO îl are de la ONU, este să protejeze civilii de atacurile forţelor pro Gaddafi, după ce acesta a declanşat o adevărată represiune populaţiei, care cere plecarea lui Gaddafi.

Italia trimite avioane în Libia