Jack Ma, fondatorul Alibaba, se ascunde în Tokyo de prigoana liderului chinez Xi Jinping

Jack Ma, fondatorul Alibaba, se ascunde în Tokyo de prigoana liderului chinez Xi Jinping
sursa foto: youtube

Miliardarul Jack Ma s-ar fi ascuns în Tokyo cu familia sa în timpul represiunii de la Beijing împotriva firmelor tehnologice vedete ale țării și a celor mai puternici și bogați oameni de afaceri ai săi, scrie The  Guardian.

Ma, fondatorul gigantului de comerț electronic Alibaba, care până la reprimarea tehnologică era cea mai bogată persoană din China, a fost rar văzut în public de când a criticat atitudinea autorităților de reglementare chineze față de companiile tehnologice la un summit de la Shanghai în urmă cu doi ani.

Pe lângă o apariție online de 48 de secunde la începutul anului trecut, descrisă de un analist ca fiind asemănătoare cu un „video cu ostatici”, o scurtă călătorie în Țările de Jos și pe superyacht-ul Zen de 88 de metri al lui Ma fiind văzut vara trecută acostând în largul insulei spaniole Mallorca, bărbatul de 58 de ani și-a menținut un profil scăzut trăind în afara Chinei sale natale.

Marți, Financial Times, care este deținut de compania media japoneză Nikkei, a dezvăluit că Ma a locuit cel mai recent în Japonia.

Jack Ma, co-fondatorul grupului Alibaba din China, nu a fost văzut în public de luni de zile.

Citând surse anonime, ziarul spune că de aproape șase luni fostul profesor de engleză devenit superstar al tehnologiei locuiește la Tokyo împreună cu familia sa. Timpul său a fost petrecut amestecând afacerile și plăcerea cu vizite la onsen (izvoare termale) și stațiuni de schi din zona rurală japoneză, precum și excursii regulate în SUA și Israel.

Ma, a cărui avere netă s-a redus de peste jumătate de la aproape 50 de miliarde de dolari la 21,7 miliarde de dolari (18 miliarde de lire sterline), deoarece autoritățile de reglementare au vizat acțiuni împotriva imensului său imperiu tehnologic chinez, se spune că și-a menținut activitățile publice la minimum.

Alibaba a devenit paratrăsnetul în represiunea împotriva tehnologiei mari, după ce Ma, renumit pentru natura sa deschisă și excentrică, a acuzat autoritățile de reglementare de represiune.

Comentariile sale l-au înfuriat pe președintele, Xi Jinping, care se confruntă acum cu proteste față de politicile Chinei zero-Covid, iar Ma a dispărut ulterior din ochii publicului timp de trei luni.

Urmăriți B1TV.ro și pe