Japonezii au creat prima spermă artificială funcţională

Japonezii au creat prima spermă artificială funcţională
Cercetătorii japonezi au reuşit pentru prima dată să creeze spermă artificială funcţională, lucru care i-ar putea ajuta enorm pe bărbaţii infertili care îşi doresc copii. Potrivit revistei Nature,...

Cercetătorii japonezi au reuşit pentru prima dată să creeze spermă artificială funcţională, lucru care i-ar putea ajuta enorm pe bărbaţii infertili care îşi doresc copii. Potrivit revistei Nature, cercetările au fost efectuate deocamdată pe cobai, însă urmează să fie aplicate în curând şi pe oameni.

Biologii încearcă de aproape un secol să creeze spermatozoizi artificiali. O echipă din Japnoia a reuşit să facă acest lucru folosind ţesut testicular de la şoareci, cu care au reuşit apoi să obţină 12 şoricei.

„Raportul este unul îmbucurător, întrucât reprezintă împlinirea unui scop pe care mulţi biologi îl au de câţiva ani”, a susţinut un expert al Laboratorului Jackson din Bar Harbor, Maine.

Ţesutul a putut fi folosit chiar şi după ce a fost îngheţat, ceea ce sugerează că bărbaţii – sau băieţii aflaţi la pubertate – pot congela ţesut pentru o utilizare ulterioară. Acest lucru îi ajută mai ales pe cei care urmează momentan diverse tratamente care cauzează infertilitate, printre care şi chimioterapia.

Descoperirea ar putea contribui totodată la salvarea animalelor din specii aflate pe cale de dispariţie, ale căror şanse de supravieţuire înainte de a atinge maturitatea sexuală sunt minime.