Japonia: Autoritățile au interzis accesul în zona evacuată din Fukushima

Japonia: Autoritățile au interzis accesul în  zona evacuată din Fukushima
Autorităţile japoneze au decretat intrarea ilegală la o distanţă mai mică de 20 de km de zona de evacuare din jurul centralei avariate de la Fukushima, scrie BBC. Un acces de scurtă durată va fi acordat celor...

Autorităţile japoneze au decretat intrarea ilegală la o distanţă mai mică de 20 de km de zona de evacuare din jurul centralei avariate de la Fukushima, scrie BBC.

Un acces de scurtă durată va fi acordat celor 80.000 de localnici din zonă, pentru a-şi lua din bunuri.

Potrivit oficialilor, încă nu se ştie numărul exact al persoanelor care încă locuiesc în zona evacuată, dar datele arată că poliţiştii au numărat cel puţin 60 de familii.

După cutremurul din 11 martie, Guvernul a lărgit zona de evacuare, de la 20, la 30 de km, unde oamenii erau sfătuiţi să stea în case, sau să plece. Ulterior, toată zona a fost evacuată.

„Centrala nucleară încă nu a fost stabilizată. Am rugat oamenii să nu intre în zona afectată, întrucât reprezintă un mare risc pentru sănătatea lor”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano.

Oamenii au fost sfătuiţi să-şi părăsească locuinţele la scurt timp după cutremurul şi tsunami-ul din 11 martie, dar ordinele nu fuseseră impuse prin lege.

„Am decis să desemnăm, prin lege, regiunea ca zonă de urgenţă”, a adăugat oficialul.

Majoritatea evacuaţilor locuiesc în săli de sport şi şcoli, aşteptând să se întoarcă acasă, dar autorităţile spun că va mai dura până ce zona nu va mai prezenta nicio ameninţare pentru sănătatea oamenilor.

Ultima oră
08:25 - Incendiile de pădure se extind în Bulgaria, din cauza valului de căldură. Peste 200 de incendii au loc zilnic în țara vecină
08:01 - Walter Zenga a primit a patra doză de ser anti-COVID-19. Decizia, explicată de antrenorul italian
07:31 - Lucian Romașcanu (PSD), reacție în scandalul momentului: „Sexul ți-l dă Dumnezeu, genul ți-l alegi”
07:16 - Fenomene meteo extreme în România. ANM: „Va fi o perioadă destul de complicată”
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat