Japonia: Prima vizită după cutremur într-un sat abandonat de lângă Fukushima

Japonia: Prima vizită după cutremur într-un sat abandonat de lângă Fukushima
O sută de locuitori ai unui sat abandonat din regiunea afectată de readiaţii, de lângă Fukushimam, au mersacasă pentru prima dată, după cutremur. Au reuşit să ia câteva lucruri, iar unii plănuiau să-şi...

O sută de locuitori ai unui sat abandonat din regiunea afectată de readiaţii, de lângă Fukushimam, au mersacasă pentru prima dată, după cutremur. Au reuşit să ia câteva lucruri, iar unii plănuiau să-şi hrănească animalele lăsate în urmă. Localitatea era însă pustie, şi nici urmă de animale.

La două luni de la dezastrul provocat de cutremur şi de tsunami, japonezii din satul Kawauchi, vecini cu centrala nucleară, au revenit în localitate. Ei au fost lăsaţi să intre numai cu uniforme de protecţie şi au primit câte un dozimetru pentru măsurarea radiaţiilor.

„Ar fi fost bine dacă autorităţile ne-ar fi spus care e nivelul radiaţiilor din sat. Nu avem nicio informaţie în acest sens. Sunt puţin îngrijorat”, a spus un sătean.

Dacă unii se gândeau să-şi ia câteva haine sau lucruri, alţii îşi făceau planuri să aducă şi un omagiu celor dispăruţi.

„Am să pun florile la altarul budist pentru mama mea pentru că ieri se obişnuia să îi comemorăm moartea. Am să rog spiritul ei să ne vegheze casa cât timp vom fi departe”, a spus o localnică din Kawauchi.

Obiectele recuperate din case vor fi decontaminate. Cât priveşte animalele rămase în case după plecarea lor, sătenii speră să fi supravieţuit în împrejurimi.

După dezastrul din 11 martie, oamenii care se aflau pe o rază de 20 de km în jurul centralei avariate au fost evacuaţi. În cutremurul urmat de tsunami au murit peste 14.000 de oameni, iar 11.000 sunt şi acum daţi dispăruţi.

Vizită într-un sat iradiat de lângă Fukushima

Ultima oră
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)
22:13 - Loredana Groza, adevărul despre posibila infectare cu COVID-19: Sunt vaccinată și vreau să fac și doza trei
21:56 - Dan Vîlceanu, despre demiterea unor USR-iști din consiliile de administrație: Au folosit aceste companii să-și pună oamenii acolo? Nu am întrebat care sunt USR-iști. Trebuie să îți asumi reforme
21:41 - Comisia Europeană va achiziționa un tratament anti-COVID cu anticorpi monoclonali
21:40 - Ludovic Orban, după ce Florin Cîțu a cerut o anchetă la Ministerul Sănătății: Parțial îi dau dreptate, dar este și responsabilitatea premierului când un domeniu atât de important nu funcționează la parametri
21:12 - Nicușor Dan organizează miercuri o primă informare publică despre proiectul trenului metropolitan