Bogdan Aurescu: În cazul în care începe un conflict militar în Ucraina, NATO şi UE vor lua măsuri foarte serioase, pe care cred că Rusia nu şi le doreşte. Sancțiunile vor avea consecinţe masive

Bogdan Aurescu: În cazul în care începe un conflict militar în Ucraina, NATO şi UE vor lua măsuri foarte serioase, pe care cred că Rusia nu şi le doreşte. Sancțiunile vor avea consecinţe masive
Foto: MAE / Facebook

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a declarat, joi, că în cazul unui conflict militar în Ucraina, NATO și UE vor lua „măsuri foarte serioase, pe care cred că Rusia nu şi le doreşte”. Este vorba despre sancțiuni severe ce vor viza atât persoane, cât și sectoare economice și care vor avea „consecinţe masive”.

Aurescu, despre negocierile cu Moscova și nevoia de dialog

Bogdan Aurescu a declarat întâi că aliații din NATO speră la „o evaluare serioasă şi responsabilă” din partea Rusiei la propunerile lor. Acesta a făcut referire și la negocierile desfășurate miercuri, la Paris, în formatul ”Normandia” (formatul Rusia – Ucraina – Germania – Franţa). O discuție similară este programată peste două săptămâni.

„Deci există un moment de circa două săptămâni în care dialogul mai are o şansă şi noi sperăm ca dialogul să continue”, a declarat Aurescu, la Digi 24.

Ce se va întâmpla dacă Rusia va ataca Ucraina. Explicațiile lui Aurescu

Ministrul a mai spus că, în cazul unui conflict militar în Ucraina, Rusia riscă sancţiuni care vor viza atât persoane, cât și sectoare economice.

„În cazul în care începe un conflict militar în Ucraina – ceea ce, evident, nu ne dorim şi încercăm să evităm prin aceste eforturi diplomatice foarte intense – e evident că atât la nivelul NATO, cât şi la nivelul UE vor fi luate măsuri foarte serioase, pe care cred că Rusia nu şi le doreşte.

La nivelul NATO vom adopta decizii cu privire la o consolidare puternică a Flancului Estic, iar la nivelul UE pregătim un set foarte consistent de sancţiuni. Aşa cum s-a decis deja la Consiliul European din decembrie, ele vor produce ”consecinţe masive” – citez din documentul respectiv – şi costuri severe pentru Rusia”, a explicat Aurescu.

Ministrul a afirmat apoi că România nu va trimite trupe în sprijinul Ucrainei, dar „există perspectiva unui sprijin intensificat”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
16:47 - Nicolae Ciucă: Administrațiile liberale sunt un model în Europa Centrală și de Est / Avem la dispoziție 90 de miliarde, bani europeni. E nevoie de descentralizare și eficiență (VIDEO)
16:44 - Fostul director de Formula 1, Bernie Ecclestone, arestat pentru că deținea o armă în timpul îmbarcării unui zbor spre Elveția
16:32 - Nicolae Ciucă: Succesele din administrație s-au convertit în încredere în politicienii liberali. Faptul că PNL e zi la guvernare se datorează și realizărilor aleșilor locali ai partidului (VIDEO)
16:22 - Parchetul European anchetează modul în care au fost cheltuiți banii din proiectul ITI Delta Dunării. Percheziții în 15 locații. Prejudiciul calculat de procurori
16:21 - Adrian Mititelu ar urma să iasă din închisoare. Fiul său a anunțat că patronul FCU Craiova a câștigat procesul la Curtea Constituțională
15:58 - Maria Zaharova, supărată foc pe YouTube. Ministerul de Externe rus vine cu o răzbunare
15:55 - Bolurile de Supă din Carton,Cea Mai Bună Soluție Pentru un Viitor Eco Friendly
15:52 - Fabrica de zahăr din Luduș va fi cumpărată de statul român de la compania franceză care vrea să o vândă
15:42 - Rusia încalcă acordul cu McDonald’s. Primarul Moscovei: „Rețeaua de restaurante la prețuri accesibile va continua să funcționeze și să se dezvolte”
15:18 - Pasajul Unirii se închide până în toamnă. Prefectul Capitalei: „Nu este cazul să ne așteptăm că mâine cade tunelul”