Joe Biden ar fi primit donații în campania electorală de la un lobbyist care lucrează pentru Nord Stream 2, cu câteva luni înainte de a ridica sancțiunile pentru acest proiect

Joe Biden ar fi primit donații în campania electorală de la un lobbyist care lucrează pentru Nord Stream 2, cu câteva luni înainte de a ridica sancțiunile pentru acest proiect

Președintele SUA, Joe Biden, și aliații săi democrați au obținut bani în campania electorală de la un lobbyist de top din Rusia în 2020, cu doar câteva luni înainte de decizia administrației sale de a renunța la sancțiuni asupra unei firme controversate care construia o conductă petrolieră rusă în Germania, în cadrul proiectului Nord Stream 2.

Cine este lobbystul cu conexiuni ruse care a oferit bani pentru campania lui Joe Biden

Richard Burt, partener de conducere la McLarty Associates și fost ambasador al SUA în Germania în timpul administrației Reagan, a oferit 4.000 de dolari pentru Joe Biden în octombrie 2020 și a donat încă 10.000 de dolari în martie 2020, scrie nypost.com.

Pe lângă încălcarea angajamentului propriu al campaniei lui Biden de a nu lua bani de la firmele de lobby, banii de la Burt ridică serioase semne de întrebare, deoarece în prezent este angajat direct în activități de lobby pentru Nord Stream 2 AG.

„Când Richard Burt a donat către Biden Victory Fund, el nu a recunoscut că este un agent străin înregistrat și, prin urmare, nu este eligibil să contribuie”, a declarat pentru The Post un purtător de cuvânt al Comitetului Național Democrat. „Deoarece Burt a enumerat și un angajator diferit de cel înregistrat [Actul de înregistrare a agenților străini], el nu a fost marcat în timpul procesului nostru de verificare.”

DNC a declarat că a returnat numerarul joi, după ancheta The Post.

Nord Stream 2, cu sediul în Elveția – controlat de un fost ofițer de stat al Germaniei de Est și apropiat al lui Vladimir Putin – desfășoară în prezent o activitate sancționabilă, potrivit Departamentului de Stat. Cu toate acestea, echipa Biden a ridicat sancțiunile după ce a refuzat să le aplice, invocând interesele naționale ale SUA, a raportat Axios.

Criticii își fac griji că proiectul va permite Rusiei o influență periculoasă asupra aprovizionării cu energie europeană și va spori influența politică generală a acestora pe continent.

Controversatul proiect Nord Stream 2

Pentru a construi conducta, Nord Stream 2 a colaborat cu cinci companii energetice europene, ENGIE, OMV, Shell, Uniper și Wintershall Dea. Înregistrările oficiale privind activitățile de lobby arată că Burt pledează în prezent în numele tuturor celor cinci.

„Pentru a proteja și a promova interesele companiei în dezbaterea privind gazul natural ca element al securității energetice europene și pentru a oferi consiliere cu privire la problemele sancțiunilor din Rusia”, se arată în comunicatul lui Burt pentru OMV în această zonă pentru „probleme specifice de lobby”. Celelalte patru oferă un limbaj similar.

„Citind între rânduri puteți vedea în mod clar cum arată acea activitate de lobby”, a declarat Anna Massoglia, cercetător de investigație la Centrul pentru Politici Responsive. „Deși nu este o dovadă a nimic ilegal. Este doar ceva care dovedește cum funcționează influența în Washington „.

Burt a jucat un rol timpuriu în consilierea pozițiilor de politică externă ale campaniei Trump și chiar l-a ajutat pe candidatul miliardar să elaboreze primul său discurs de politică externă – ceva ce a atras imediat critici, ca o dovadă a conexiunilor nepotrivite cu Rusia.

„Revelația activității de lobby a lui Burt ridică noi întrebări cu privire la influența rusă în campania lui Trump”, a subliniat Politico, care a citat pe larg lucrările lui Burt despre Nord Stream 2 – un proiect pe care Trump l-a combătutîn mod constant în calitate de președinte.